ПРОСЛАВЉЕН ”ТЕСЛИН ДАН”

13. јул 2015.

 
Отварањем изложбе ”Уметничка дела у заоставштини Николе Тесле”, 10. јула у Атељеу и галерији ”Чубрило” на Гардошу обележен је 159. рођендан великог научника Николе Тесле. У име општине Земун догађају су присуствовали председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.
 
У поставци су приказани јапански акварели, кинески дрворез, цртежи које је у својих 2000 писама великом научнику послала Меј Клајн, бронзани рељеф са Теслиним портретом Диаза Буитрага из 1895. године, Теслини портрети на платну, карикатуре Едвина Маркуса, Џорџа Бенџамина Лакса, Фајрена и Хомера Девенпорта, акварели с једрењацима, медаљон на полеђини шкољке са представом Христовог васкрсења, као и логотипи Теслиних компанија.
 
На овај начин, аутори изложбе Милица Кеслер и Зоран Јовановић Јус истакли су велико интересовање научника светског гласа за уметност и дизајн.
 
Изложбу је отворио председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац који је истакао да је ”Теслин дан” уврштен у сталне манифестације и да се на овај начин општина Земун придружује светским градовима попут Њујорка, Филаделфије, Перта и многих других који одају пошту великану науке.
 
”Теслин дан у Земуну је почетак циља да сви истога дана и истога часа светом ширимо незаустављив дух знаменитог проналазача, дух човечности, културе, уметности, науке и савршенства стваралаштава”, истакао је Врањевац захваливши се на учешћу КУД ”Никола Тесла ГСП Београд”, које је основано 1926. године као ”Радничко певачко друштво Никола Тесла”.
 
Дан Теслиног рођења прославља се и као Дан науке.
 
naslovna tesla
 
foto 1 tesla
 
foto 2 tesla