ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА У ЗЕМУНУ

27. јануар 2020.

 

У свим земунским школама свечано је прослављена школска слава Свети Сава. Уочи Савиндана, 26. јануара, у Основној школи ”Лазар Саватић”,  приређена је академија којој је присуствовао председник Градске општине Земун Дејан Матић. На иницијативу ученичке задруге, прослава Савиндана је била прилика да се организује донаторско вече за ученике и наставнике Основне школе ”Свети Сава” из Косовске Митровице.

”Наставићемо да издвајамо финансијска средства, као бисмо уредили сваки земунски вртић и основну школу. Трудићемо се да оправдамо ваша очекивања. Водимо рачуна о равномерном развоју наше Општине, а свакако и о нашим образовним установама. Кренули смо са припремном наставом за полагање мале матуре. Будно пратимо сваки ваш корак и на крају школске године поред новчаних награда за најбоље ђаке, једина смо Општина која награђује наставнике и професоре који постижу ванредне резултате у образовно-васпитном процесу”, рекао је председник Матић приликом уручења захвалнице ОШ ”Лазар Саватић” за финансирање радова на уређењу простора и дворишта школе.

 

Свечано је било у свим земунским школама, институцијама културе и у Друштву за церебралну и дечију парализу Земуна. У Дому ваздухопловства одржано је пригодно предавање за припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је заједно са градоначелником Београда проф. др Зораном Радојичићем и градским секретаром за образовање и дечију заштиту Славком Гаком академији коју су приредили ученици Земунске гимназије.  Том приликом, председник Матић је свим ђацима и просветним радницима пожелео срећну славу, много успеха у раду и нагласио да личност Светог Саве треба да нам буде светионик у нашим настојањима да сваким даном будемо бољи људи.

Председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац је присуствовао прослави Светог Саве, првог архиепископа српског и патрона школства у Правно – биротехничкој школи ”Димитрије Давидовић”.

Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је у Земуну 1812. године, одакле се брзо проширила на све српске земље, а химну Светом Сави први пут 1839. године у Сегедину извео је локални црквени хор.

Савиндан је за школску славу проглашен у јануару 1840. године, у тадашњој Кнежевини Србији.