ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У ЗЕМУНУ

15. јануар 2016.

 
Градска општина Земун, Српска православна црквена општина Земун и СВЕБОР Савез Београд, 19. јануара 2016. године, на Богојављење организују традиционално вађење Часног Крста из Дунава.
 
Tим поводом, у парохијском дому храма Св. оца Николаја у Земуну организована је конференција за новинаре на којој су учествовали заменик председника Градске општине Земун и председник организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, старешина СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић, јереј Владимир Пражић, организатор богојављенског пливања у Бечмену Милош Гачић и представник Удружења ”Соко Савамала” Вујица Мијаиловић.
 
На Богојављење биће освећена вода Дунава као симбол Јордана и крштења Христовог. Подвигом вере најбржи пливач ће понети титулу Носиоца Богојављенског крста.
 
Организатори су најавили да ће својим присуством и учешћем у богосложењу прославу Богојављења у Земуну увеличати Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј.
 
На пливачкој трци за часно звање Носиоца Богојављенског Крста очекује се учешће више стотина пливача из Србије и из дијаспоре.
 
Заменик председника Градске општине Земун и председник организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић је најавио да ће на Видовдан свечано бити постављена скулптура пливача на новом Богојављенском платоу у склопу земунског кеја, на простору где се сваке године у непосредној близини одржава богојављенско такмичење у пливању.
 
На конференцији за новинаре је најављено да ће по угледу на земунску прославу Богојављења по први пут бити организовано пливање у Сави код старог трамвајског моста у београдском насељу Сава Мала, а пливаће се и у селу Бечмен.
 
Програм светковања Богојављења у Земуну:
 
9 часова Литургија у храму Св. оца Николаја, Његошева 45, Земун
 
11.30 часова Литија (маршрута: Његошева, Главна улица, Господска улица,
Кеј ослобођења до јавног паркинга на Масариковом тргу,
скретање на земунски кеј до обалоутврде)
 
12 часова Освећење Дунава и вађење Часног крста на Кеју
ослобођења, код ресторана ”Венеција” и свечано
проглашење победника
 
Овогодишњи промотер пливања за часно звање Носиоца Богојављенског крста је мр Слободан Радуловић, аутор књиге ”Вујански крст патријарха Павла”.
 
foto1 Konferencija za novinare BOGOJAVLJENJE 2016
 
foto2 Konferencija za novinare BOGOJAVLJENJE 2016