ПРОМОЦИЈА ИЗВИЂАШТВА У ЗЕМУНУ

14. март 2015.

У земунском парку, 14. марта Одред извиђача ”Земун” у сарадњи са општином Земун одржао је едукативно-промотивну радионицу извиђаштва – упознавање природе и стицање вештина. У радионици су учествовали ученици основних школа ”Лазар Саватић”, ”Петар Кочић”, ”Горња варош”, ”Илија Бирчанин”, ”Бранко Пешић” и ”Михајло Пупин”.

 

Земунски извиђачи 2012. године су били у саставу Одреда Извиђача ”Пантер” – Нови Београд у оквиру Извиђачке чете ”Михајло Пупин”, а од септембра 2013 постају самосталан Одред Извиђача ”Земун”. Своје активности реализују у основној школи ”Михајло Пупин”. Одред који броји тридесетак активних чланова воде старешина одреда Драган Милојевић и начелник одреда Иван Волај.

 

Извиђачи су другаре упознали са начином организовања извиђачких одреда, календаром годишњих активности у оквиру агенде Савета извиђача Србије и техникама везивања чворова, подизања шатора, сигнализације и оријентације, опажања у природи, спретности и тимског рада.

 

А све је почело на Ђурђрђевдан 1911. године када је др Милош Ђ. Поповић основао прву извиђачку чету у Србији по угледу на скаутску организацију Краљевине Енглеске. Припадници те прве чете названи су ”Мали четници”. Краљ Петар Први Карађорђевић је др Милошу Ђ. Поповићу, свом личном лекару, даровао 500 златника за превод и штампу енглеске књиге ”Извиђаштво за дечаке”.

 

DSC_6886 (Small)

 

DSC_6862 (Small)

 

DSC_6859 (Small)