ПРОЈЕКАТ ”УПОЗНАЈМО ЗЕБРУ”

07. јун 2019.

 

Захваљујући Градској општини Земун, у сарадњи са академским сликаром Милојем Митровићем у реализацији уметничког перформанса ”Упознајмо зебру” у Немањиној улици преко пута Основне школе ”Светозар Милетић” и Кеју ослобођења код ОШ ”Лазар Саватић” Земун ће добити 51. и 52.  осликану зебру.

Митровић ће осликавањем пешачких прелаза затворити свој двадесетпетогодишњи ангажовани опус, који је започео далеке 1995. првом осликаном зебром испред ОШ ”Милош Црњански” на Бановом Брду, док је своју идеју спровео у дело и у градовима Републике Српске. Једна његова зебра украсила је и улицу у Лос Анђелесу.

Осликавање зебре на углу Немањине и Улице Николаја Островског 6. јуна пратили су и председник ГО Земун Дејан Матић, председник Савета за безбедност у саобраћају ГО Земун и председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац и члан Савета и секретар ГО Земун Марко Јанковић.

”Савет за безбедност саобраћаја Градске општине Земун у оквиру својих превентивних и промотивних активности које реализује током целе године и овим пројектом, који је поверен сликару Милоју Митровићу  жели да на креативан начин деци приближи зебру и укаже на значај безбедног преласка улице на за то посебно обележеним местима, нарочито за време летњег распуста”, наглашава Ненад Врањевац,

Своје задовољство и дивљење уметничкој креацији Милоја Митровића која ће красити прилаз њиховој школи нису крили ни ученици из ОШ ”Светозар Милетић”.

Шарена, живописна зебра која означава безбедно место за прелазак улице допала се и возачима, који све време осликавања нису прекидали саобраћај и у потпуности је остварила ауторову идеју да скрене пажњу учесника у саобраћају, посебно школског узраста и као примењено уметничко дело оплемени изглед овог дела Земуна.

У својеврсној ликовној радионици учествују ђаци двеју школа, ”Светозар Милетић” и ”Лазар Саватић”, којима сликар Милоје Митровић држи и предавања о безбедности у саобраћају.