ПРОЈЕКАТ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У ШКОЛАМА

26. септембар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, 26. септембра, присуствовао је почетку реализације пројекта превенције вршњачког насиља који је започет у ОШ ”Бранко Радичевић” у Батајници.
 
У свим основним школама на територији општине, почев од 15. септембра, па до краја децембра 2017. године, Градска општина Земун у сарадњи са Полицијском станицом Земун организује позоришне представе за ученике под називом ”Онај ко се лема другаре нема”, коју изводе глумци окупљени у Удружење грађана ”Чича Мичино позориште”. Представа је авантура-мјузикл едукативног карактера, оријентисана на борбу против насиља. Прва представа изведена је у
ОШ ”Бранко Радичевић”, а наредне ће бити одигране у ОШ ”Бошко Палковљевић Пинки”, 28. септембра у 11 часова и у ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета”, 29. септембра у 8.45 часова.
 
”Ђачко доба се одувек сматрало најлепшим периодом у животу човека, а локална заједница ће учинити све што је у њеној моћи да тако буде и надаље. Будући да је школа једно од места у којем се догађа вршњачко насиље, веома је важно да се подрже све активности усмерене на едукацију и превенцију злостављања међу малолетницима, а у циљу проналажења начина и стратегија да се деца заштите. Превазилажење овог проблема треба да се базира на позитивним вршњачким односима као што је пријатељство међу младима”, рекао је Матић.
 
Ученици су после представе добили едукативни материјал и распореде часова, које су за њих припремили Полицијска станица Земун и Градска општина Земун. Присутни полицајци су били спремни да дају одговоре на свако питање ученика у вези ове теме.
 
Градска општина Земун је до сада у сарадњи са Градским центром за социјални рад – Одељење Земун, Полицијском станицом Земун, тужилаштвом, образовним установама са територије општине, као и са удружењима грађана који се баве заштитом људских права подржала и организовала округле столове посвећене примени новог закона у циљу спречавања насиља у породици и унапређењу међусекторске сарадње свих релевантних система који делују на територији општине, као и радне састанке у вези са бригом о деци и младима.