ПРОЈЕКАТ ”ЈАЧАЊЕ РОМСКИХ ПОРОДИЦА У ЗЕМУНУ ЗА ВЕЋУ ЗАПОСЛЕНОСТ”

19. новембар 2019.

 

Градска општина Земун и СОС Дечија села Србија 19. новембра промовисали су пројекат ”Јачање ромских породица у Земуну за већу запосленост”.

Пројекат који се односи на подршку ромским породицама у ризику и процес запошљавања представили су председник Градске општине Земун Дејан Матић, начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић и национална директорка Фондације СОС Дечија села Србија Весна Мраковић-Јокановић.

Пројекат је део програма Европске уније ”Подршка инклузији Рома”, који спроводи Стална конференција градова и општина Србије.  

Председник Матић се захвалио свим партнерима на пројекту, и истакао да је Градска општина Земун активна у програмима које спроводи Стална конференција градова и општина, као и у пројектима које финансира Европска унија.

”Овај конкретан пројекат је само једна у низу мера које у сарадњи са Владом Републике Србије, ресорним министарствима, Градом Београдом и надлежним секретаријатима спроводимо у циљу смањења броја незапослених. Управо на недавно одржаном Сајму запошљавања било је у понуди приближно 1400 радних места. Наставићемо у овом правцу, спроводећи политику равномерног развоја Земуна и одговорну политику према сваком нашем суграђанину, без обзира на верску и националну припадност или боју коже” рекао је председник Дејан Матић.

За активно запошљавање ромског становништва у Србији Европска унија је, у оквиру програма који спроводи СКГО, издвојила 1,4 милиона евра од чега је за Градску општину Земун опредељено 51426 евра. Циљ пројекта је да омогући јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера које се односе на Роме.

”Градска општина Земун негује активности које пружају помоћ оним суграђанима који се налазе у неједнаком положају. Управо кроз реализацију овог пројекта бићемо у прилици да све оне предрасуде, уколико уопште постоје, отклонимо, и да ромска популација добије прилику да се запосли и побољша квалитет живота”, рекла је начелница Управе ГО Земун Катарина Зрилић обраћајући се учесницима конференције.

Градска општина Земун и хуманитарна организација СОС Дечија села Србија  потписали су споразум о пословно-техничкој сарадњи који омогућава заједничку реализацију пројекта ”Јачање ромских породица у Земуну за већу запосленост”, а који укључује мере за смањење сиромаштва, унапређење социјалне инклузије, економско оснаживање и повећање функционалности породица у ризику на подручју Градске општине Земун.

”Желим да се захвалим на више него успешној сарадњи између Фондације СОС Дечија села Србија и Градске општине Земун. Започета је пре четири године, кроз наш Центар за оснаживање Рома и подршку породици, који ради у сарадњи са АДРА Србија и ОШ ‘Бранко Пешић’ из Земуна. Верујем да ћемо и кроз овај пројекат, заједничким трудом и радом подржати значајан број породица и појединаца, укључујући децу и допринети побољшању квалитета њиховог живота”, рекла је Весна Мраковић-Јокановић, национални директор Фондације СОС Дечија села Србија.

Током 14 месеци трајања пројекта, кроз Центар за оснаживање Рома и подршку породици, Градска општина Земун и Фондација СОС Дечија села Србија пружиће подршку у запошљавању око 30 незапослених Рома, радити на унапређењу родитељских компетенција и обезбеђивању адекватне бриге о деци за бар 30 ромских породица у ризику, док ће пројектом бити обухваћено и најмање 100 деце из ових породица.

Фондација СОС Дечија села Србија већ 14 година ради на унапређењу квалитета живота деце и младих без родитељског старања, оснаживању породица у ризику, економском осамостаљивању младих из рањивих група, као и пружању помоћи у ургентним ситуацијама локалном становништву и избеглицама кроз различите видове подршке.