ПРОБУДИ ДУНАВ

06. децембар 2018.

У скупштинској сали Градске општине Земун 6. децембра одржан је први састанак локалне самоуправе, представника туризма, саобраћаја, екологије, културе, јавног и цивилног сектора и медија у вези израде документа Мултисекторски програм – повећање видљивости, обима и квалитета услуга на путничким пристаништима на Дунаву ”Пробуди Дунав” за Средње и Горње Подунавље ( Земун, Нови Сад, Сремски Карловци, Беочин – Боноштор и Апатин). У организацији Градске општине Земун и на иницијативу регулаторног тела Владе Републике Србије Агенције за управљање лукама у вишечасовном разговору о дефинисању туристичког производа Земуна учествовали су испред Центра за лучку делатност АЛУ виши стручни сарадник Александра Луковић, стручни консултант др Бранко Красојевић и туристички посленици из Земуна, представници Градског завода за заштиту споменика културе, наутичари, еколози и привредници.

 

Учесници разговора у Земуну истакли су ресурсе и стање постојеће инфраструктуре за повећан прилив туриста и посетилаца који се очекују после изградње путничког пристаништа. Констатовано је да специфична, разнородна и општина са дугом историјом и богатом културном и природном баштином каква је Земун има ретке потенцијале за економски развој кроз туристичку понуду коју мора да прати одговарајућа инфраструктура.

 

Пројекат ”Пробудимо Дунав” покренуо је Развојни програм УН, а резултирао је израдом Мултисекторског програма за Доње Подунавље у градовима у којима је АЛУ од 2016. године изградила путничка пристаништа. Захваљујући успешно спроведеним акционим плановима у Голубцу је, на пример, за годину дана остварено 40 међународних пристајања  и огроман број туриста је упознао природна, историјска и културна богатства града, што унапређује туристичку инфраструктуру за даљи развој привредних активности ове средине.

 

По истом, успешном и опробаном рецепту, пројектни тим Центра за лучку делатност  нацрт Мултисекторског програма ставиће на јавну расправу како би се потом сачинио акциони план са предлогом мера и активности које ће допринети развоју Земуна и уцртати га на туристичку мапу Европе.