ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН ПОСЕТИО КОРИСНИЦУ ПОМОЋИ У КУЋИ

12. септембар 2017.

 
Поводом спровођења Јавног рада ”Помоћ старима”, који организује Градска општина Земун у сарадњи са Националном службом за запошљавање од 1. јуна до 30.септембра, председник Градске општине Земун Дејан Матић и заменик директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић посетили су 12. септембра корисницу услуге Снежану Вућићевић.
 
У срдачном разговору са корисницом услуге и геронтодомаћицом Нером Королијом званичници Општине и Националне службе за запошљавање уверили су се у квалитет услуге.
 
”Основни циљ јавних радова је да пружимо могућност да наши суграђани са једне стране нађу посао, а са друге стране да њихов рад буде на корист другим суграђанима, односно целокупној заједници. Осим користи коју имају ове наше две суграђанке, важна је и нота доброте и пријатељства која се развија из оваквих односа. Општина Земун ће наставити са сличним пројектима који подстичу запошљавање, али и омогућују да наши суграђани задовоље своје потребе на најбољи могући начин”, рекао је председник Матић.
 
У оквиру Јавног рада ”Помоћ старима”, четири месеца ангажовано је пет радно способних корисника новчане социјалне помоћи, лица са ниским квалификацијама и технолошких вишкова, којима је обезбеђена одговарајућа месечна накнада за обављени посао – помоћ за 24 старија суграђања у обављању њихових свакодневних послова, као и накнада за превоз.
 
Снежана Вулићевић (73) је витална госпођа која врло тешко подноси самоћу, те у договореним терминима једва чека да јој се на вратима појави Нера Королија. Заједно шетају, одлазе у куповину, припремају храну, посете лекара. При сваком сусрету, причи никад краја.
 
”Можда сам Нери напорна, али је сама крива за то. Два пута по три сата недељно су нам кратки да се испричамо, тако да моја пријатељица често остане и дуже, док се не заморимо. Мислим да општина није могла да направи бољи потез од овога што се сетила нас старих, усамљених, а, верујем, често и беспомоћних и препуштених себи. Надам се да ће се дружење између Нере и мене наставити и кад овај посао прође”, каже Снежана.
 
И други корисници услуга имају само речи хвале за Градску општину Земун што им је омогућила ову врсту услуге, а задовољне су и геронтодомаћице којима је ово радно искуство од велике користи после дуге паузе у раду.