ПРЕПОРУКЕ ЗА ОПШТУ ПОПУЛАЦИЈУ ЗА ПОСТУПАЊЕ У ТОКУ ТОПЛОГ ВРЕМЕНА

17. јул 2015.

 
Секретаријат за здравство упозорио је грађане на могуће последице високих температура и упутио на препоруке за поступање у таквим ситуацијама, које је доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.
 
Стално расхлађујте свој дом
 
Трудите се да вам животни простор увек буде расхлађен. Идеално би било одржавати собну температуру испод 32oC током дана, односно испод 24oC током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до 2 године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.
 
Не излажите се топлоти
 
Пређите у најхладнију просторију у стану, поготово ноћу. Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова). Колико можете, избегавајте напорне физичке активности. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима.
 
Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам
 
Туширајте се или купајте у расхлађеној води. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Редовно уносите течност, пре свега воду.
 
Помозите другима
 
Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами. Особама које су под здравственим ризиком (деца, труднице и особе старије од 65 година) могла би да затреба помоћ током врелих дана.
 
Ако се ви или неко други не осећа добро
 
Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу; што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру. Попијте неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре.
 
Све детаљне информације налазе се на следећем линку:
 
http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=160.
 
grb