ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ”ВУЈАНСКИ КРСТ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА”

18. децембар 2015.

 
У Библиотеци ”Свети Сава”, 17. децембра, општина Земун у сарадњи са СВЕБОР Савезом Београда уприличила је представљање књиге ”Вујански крст Патријарха Павла”.
 
Ово дело је запис, једно сведочење вере, непрестана молитва, пун живот који се прелама у историји и у вечнoсти. У манастиру Вујну, на пола пута између Чачка и Горњег Милановца, чува се омалени дрвени крст на коме је на црквенословенском написано ”Манастиру Вујну у знак исцељења приложи раб Божији, Гојко”.
 
У припрати цркве светог аранђела Гаврила, векује саркофаг са моштима безименог свеца. Из ове мале одаје, која у исти трен може да прими тек неколико душа, потекло је у тешко ратно доба, пред крај Другог светског рата, чудотворно исцељење богослова Гојка Стојчевића 44. патријарха српскога Павла.
 
Поред посвећене публике промоцији су присуствовали заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић и члан Већа Стеван Родић.
 
”Ми верници морамо да надограђујемо темеље православља у интересу нас самих и у интересу Србије. Општина Земун, поред свих обавеза и бриге према грађанима, никада не запоставља ни духовност – оно што нас је вековима одржавало као нацију, као народ, а верујем да ће тако бити и убудуће. Овакви догађаји су нам важни да се подсећамо ко смо и да чувамо оно што јесмо”, истакао је Ковачевић.
 
Домаћин промоције био је председник СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић, а о књизи су поред аутора мр Слободана М. Радуловића, говорили и главни уредник и редактор протођакон професор Радомир Ракић, рецензент академик професор Славко Каравидић и испред спонзора Високе школе за пословну економију и предузетништво професор др Душан Цогољевић.
 
Учесници промоције сагласни су да ће се тек писати о личности патријарха Павла, као и о његовом научном делу које чека да буде записано.
 
NASLOVNA VUJANSKI KRST
 
FOTO 1 VUJANSKI KRST
 
FOTO 2 VUJANSKI KRST
 
FOTO 3 VUJANSKI KRST