ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН – 5. НОВЕМБАР

06. новембар 2019.

 

Празник општине Земун – 5. новембар обележен је полагањем венаца на Спомен-костурницу палим борцима у ослободилачким ратовима 1914-1918 и јавним часом о ослобођењу Земуна у Првом светском рату, који су припремили земунски основци и средњошколци.

 

Венце на Спомен-костурницу положили су председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић, представници Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920, као и представници Савеза потомака ратника.  

 

У духу празника Савез удружења ратника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године и потомака – Општински одбор ”Бранко Вукосављевић”, Земун,  у великој сали Дома ваздухопловства традиционално је организовао пригодну академију, којој је присуствовао помоћник председника ГО Земун Милорада Радуловић.

 

Централна прослава – Свечана седница Скупштине градске општине Земун одржана је у Опери и театру ”Мадленианум”. Седницу је отворио председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац.

 

Председник општине Земун Дејан Матић у свом обраћању истакао је да су све активности Општине усмерене на пројекат равномерног развоја Земуна, а тиме и бољих услова живота грађана.  

 

”Земун је преузео свој део одговорности, који је Влада Републике Србије поставила као задатак свима нама – то је  стабилност економска, регионална и политичка, што су услови за нове инвестиције, радна места и снажнију привредну активност. Напредак је наш императив. Поносни смо што на том путу имамо поуздане партнере и искрене пријатеље који су данас и у овој сали са нама. Све ово је гарант да политика коју водимо има своје упориште и подршку грађана”, рекао је председник Матић.

 

Поводом Празника општине, председник Градске општине Земун Дејан Матић уручио је јавна признања овогодишњим лауреатима Биљани и Јовану Поповићу, градитељима виолина, Петру Ђукићу, спортском раднику, Данијели Ракић, професорки хармонике и камерне музике, Јовици Зарићу, привреднику и добротвору, др Марији Здравковић, лекарки. Добитник Повеље о јавном признању са медаљом – почасни грађанин Земуна за 2019. годину је генерал-мајор Ранко Живак, командант РВиПВО у пензији, док је Повеља о пријатељству са кључем Земуна уручена Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.

 

У име добитника захвалила се директорка КБЦ Бежанијска коса др Марија Здравковић и бираним речима подсетила на древност Земуна, културно-историјски значај, грађанску традицију и хуманост Земунаца који су прихватили прогнане сународнике, на општину која се може похвалити својим професионализмом, едукацијом, младошћу и лепотом.

 

Прослави Празника општине Земун присуствовали су представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, градских општина, институција, верских заједница, као и привредници и многобројни грађани Земуна.

 

У оквиру свечаног програма посвећеног 101 години од ослобођења Земуна у Првом светском рату присутни су могли да погледају филм о Земуну. У уметничком делу учествовали су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”. Програм је водио доајен Народног позоришта у Београду Предраг Милетић.