ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА ЗА ДОДЕЛУ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ИЗБЕГЛИМ ЛИЦИМА

29. март 2017.

 
У кабинету председника Градске општине Земун, 29. марта, потписани су Уговори у вези са реализацијом потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП), на основу којег ће се делити пакети грађевинског материјала за 11 породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које живе на територији Градске општине Земун.
 
Заменик председника Градске општине Земун и председник Савета за миграције Дамир Ковачевић корисницима је уручио Уговоре.
 
”Општина Земун имплементацијом овог Пројекта у сарадњи са Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и донаторима трајно решава стамбено питање једног броја избеглих лица, који су свој нови дом нашли у Земуну. Један од примарних задатака Градске општине Земун усмерен je ка активности континуиране подршке породицама избеглих и интерно расељених лица у процесу њихове интеграције. Овим пројектом потврђујемо нашу чврсту решеност да са осталим државним органима и другим донаторима, на целовит и транспарентан начин свим избеглим лицима понудимо конкретна решења, како би могли самостално и на најбољи начин да одлучују о својој будућности. Упоредо са овим пројектом реализујемо још један пројекат за десет породица и интерно расељених лица”, каже Ковачевић, уз напомену да општина Земун ради пилот пројекат економског оснаживања породица. Сви они који се баве породичним бизнисом, услужним делатностима или пољопривредом моћи ће да запосле чланове породице, чиме ће се растеретити и биро за запошљавање.
 
У последњих неколико година, уз подршку и разумевање Владе Републике Србије, Општина Земун је, кроз 19 реализованих пројеката, вредности преко милион и сто хиљада евра, у грађевинском материјалу и програмима економског оснаживања помогла преко 300 избеглих и расељених породица, чиме жели да трајно реши питање избеглих и расељених.
 
Овај пројекат се спроводи уз подршку ОЕБС и УНХЦР, а финансиран је средсвима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. У питању је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 људи.
 
Програм предвиђа градњу станова, поделу пакета грађевинског материјала и обезбеђење стамбених решења за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава. Реч је о више од 2000 трајних и одрживих стамбених решења, укупне вредности 47,5 милиона евра.
 
Уговором о гранту, који су 30. октобра 2015. године, потписали представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, ЈУП Истраживање и развој д.о.о. и Градска општина Земун за реализацију пројекта у Земуну опредељено је 90.000 евра.
 
Један од корисника помоћи је и Миле Јокић родом из босанске општине Кључ, који са својом породицом већ две деценије живи као подстанар. Породичну кућу је почео да гради у насељу Грмовац 2007. година и до сада није био у могућности да приведе радове крају. ”Захваљујем се општини Земун и Комесаријату за избеглице што ћу коначно остварити свој сан да добијем кров над главом”, каже Јокић.
 
Зоран Шормаз из Босанског Грахова каже да ће захваљујући помоћи у грађевинском материјалу и добрим људима привести крају изградњу куће и своју породицу учинити неизмерно срећном.
 
Земун је примио највећи број избеглих и интерно расељених лица, у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница.