ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНИШТА У ЗЕМУНУ

24. април 2018.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић и директор Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе” Ненад Ђинђић 24. априла свечано су потписали Уговор за изградњу међународног путничког пристаништа за бродове на Дунаву у Земуну.
 
Овом догађају важном за привредни развој Србије, Београдa и Земуна присуствовали су државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић, помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић и секретар Секретаријата за привреду Града Београда Милинко Величковић.
 
”Изградња пристаништа за међународне путничке бродове је један од приоритета Градске општине Земун, чијом реализацијом ће наша општина добити још већи значај на туристичкој мапи Европе. Туристички крузери који су до сада само пловили поред Земуна сада ће моћи и да се задрже и туристи упознају са културно – историјском баштином. Пројекат је пример јединствене политике коју спроводи Влада Републике Србије, Град Београд и Градска општина Земун и значајан подстицај другим општинама да покрену развој туризма”, рекао је председник Матић.
 
Планирана локација за изградњу пристаништа за међународне путничке бродове до 120 метара дужине и 15 метара ширине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан, а предвиђена су два долфина. Укрцавање и искрцавање путника и опреме одвијаће се преко понтона изграђеног од челика дужине 50 метара и ширине четири метра. У плану је и прилазна конструкција која ће повезивати обални део са челичним понтоном.
 
Изградњом седмог међународног пристаништа Србија ће знатно унапредити туристичку инфраструктуру, подићи квалитет услуга, уз поштовање еколошких стандарда.
 
Укупна вредност ове капиталне инвестиције је близу 150 милиона динара. Пристаниште у Земуну ће бити спремно за прихват бродова у наредној наутичкој сезони и његовом изградњом на најважнијем паневропском пловном путу Дунава – Коридору 7, биће удвостручен број места за пристајање крузера, чиме ће Београд дуплирати број туриста.