ПОТПИСАН УГОВОР О ЗАВРШЕТКУ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ПЕТЉЕ БАТАЈНИЦА

13. фебруар 2020.

 

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је 13. фебруара потписивању Уговора о завршетку радова на изградњи петље Батајница, који су у галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун потписали в.д. директора ”Коридора Србије” Зоран Бабић и директор огранка за грађевинске послове фирме ”Штрабаг” Драган Ршумовић.

 

На тај начин стекли су се услови за почетак радова на изградњи саобраћајнице у оквиру комплекса петље Батајница, који ће повезати део Батајничког булевара од рампи Р2 и Р4 до раскрснице везног пута са ул. Kраља Михаила Зетског и локалним путем 3, затим саобраћајнице првог реда од раскрснице са Батајничким булеваром до раскрснице са приступом за интермодални терминал, укључујући и завршетак започетог моста преко пруге и паралелног моста ”близанца”, локални пут 1 и локални пут 3.

 

”Ово је велики дан за Градску општину Земун, поготово за  грађане Батајнице. Дочекали смо после много месеци почетак реализације капиталног пројекта у Батајници. Све оно што је неко испустио, а то је да занемари инфраструктурни положај Земуна и стави га у други план, укључујући ту и петљу у насељу Батајница, великим трудом данас реализујемо. Изградњом ове петље добијају и многобројни инвеститори који се налазе у непосредној индустријској зони дуж старог и новог Новосадског аутопута. Са оваквим пројектима ћемо наставити, јер циљ нам је да створимо здраве услове и да привучемо стране инвеститоре, а домаће да поспешимо у свему ономе што раде како би смањили незапосленост. Заједно са Владом Републике Србије и Градом Београдом и надаље ћемо стварати једнаке услове за све наше грађане”, рекао је председник Матић.

 

Поред радова на комплетирању раније започетих и извршених радова јавила се потреба за изградњом и других саобраћајница које ће омогућити повезивање будућег интермодалног терминала Батајница са мрежом локалних градских и државних путева. Пројектно-техничка документација којом су дефинисани радови на комплетирању петље Батајница рађена је током 2018. и 2019. године.

 

Укупна инвестициона вредност радова на изградњи саобраћајница, укључујући мост преко пруге, инфраструктурне инсталације и друге пратеће сегменте, попут постављања пратеће опреме, саобраћајне сигнализације и пејзажног уређења износи 9,6 милиона евра.

 

Инвеститор радова су Коридори Србије, пројектант ЈВ ”Панпро Тим” – ”Виа Инжењеринг” – ”Геовизија”, а средства су обезбеђења из кредита Европске банке за обнову и развој. Kоридори Србије ће настојати да уговорени радови буду извршени у току календарске 2020. године.     

 

Потписивању уговора присуствовали су многобројни грађани и руководство Градске општине Земун.