ПОСТАВЉЕН ПРВИ ШИП ЗА МЕЂУНАРОДНО ПУТНИЧКО ПРИСТАНИШТЕ У ЗЕМУНУ

25. јун 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишли су 25. јуна радове на изградњи међународног путничког пристаништа за бродове на Дунаву у Земуну.

”Ово је велики дан за грађане Земуна и Општину, који смо чекали деценијама. Уложили смо много труда, рада, жеље, воље и енергије како бисмо дочекали полагање првог шипа. Све што смо договарали, за шта смо се борили, данас реализујемо. Ови радови су почетак конструкције пристана на који ће пристајати крузери који су до сада само пловили поред Земуна. Када се посао приведе крају, бродови ће пристајати у Земун, а Земунци су познати по гостопримству и једва чекамо да дочекамо све туристе. Паралелно се ради на пратећој инфраструктури, тако да ћемо сигурно бити спремни за први брод и прве туристе. Земун има шта да понуди: Старо језгро Земуна, заштићену историјско – културну целину, незаобилазни Гардош, Завичајни музеј, многобројне ресторане”, рекао је домаћин скупа, председник Матић и додао да се увелико ради на реконструкцији 60 фасада, реконструкцији и рестаурацији бедема земунске тврђаве на Гaрдoшу, и приступних степеништа до Миленијумске куле, што је у складу складу са опредељењем Општине да се најважније туристичке тачке обнове како би у најбољем светлу представиле потенцијале Земуна, сачувале и приказале богато материјално наслеђе.

Председник Матић се захвалио свим учесницима у пројектима који се реализују у Градској општини Земун и најавио  за следећу годину и реконструкцију Главне улице, будући да је пешачка зона потпуно обновљена.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић нагласила је колико су за Србију важни водни коридори, и да ће Влада Србије у овој и наредној години уложити више од 200 милиона евра у водни саобраћај.

Министарка Михаиловић је истакла и да ће се по завршетку радова на путничком пристаништу у Земуну у августу, број туриста који долазе бродовима у Београд са 60 хиљада повећати на 100 хиљада путника, и додала да је отварање другог пристана у Београду, земунског, извесно због енормног залагања председника Градске општине Земун Дејана Матића, и да то треба да буде образац како се руководи општином. 

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је да је пристан у Земуну капитални пројекат и пример сарадње Владе Републике Србије, Града Београда и општине Земун, која је покретач иницијативе за изградњу овог важног инфраструктурног пројекта.

Градска општина Земун, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за управљање лукама и ЈП ”Београд воде”, 2018. године потписали су уговор којим су утврдили међусобна права и обавезе, као  предуслов за све припремне радње до расписивања јавне набавке за избор извођача радова на изградњи пристана.

 

Влада Републике Србије је још 2014. године донела уредбу о утврђивању лучког подручја путничког пристаништа отвореног за међународни саобраћај у Градској општини Земун,  према плановима просторног уређења и планској документацији која се односи на управљање водама, па је тада одређена и парцела на којој је могуће изградити овакво пристаниште.

 

Локација на којој се гради пристаниште за међународне путничке бродове до 120 метара дужине и 15 метара ширине је код Старе капетаније, на месту где се некада налазио пристан, где ће бити постављена два понтона, са два фиксна ослонца и 21 шипом.

Изградњом седмог међународног пристаништа Србија ће знатно унапредити туристичку инфраструктуру, подићи квалитет услуга, уз поштовање еколошких стандарда.

Укупна вредност ове капиталне инвестиције је близу 150 милиона динара. Пристаниште у Земуну ће бити спремно за прихват бродова у наредној наутичкој сезони и његовом изградњом на најважнијем паневропском пловном путу Дунава – Коридору 7, биће удвостручен број места за пристајање крузера, чиме ће Београд дуплирати број туриста.

Овом догађају важном за привредни развој Србије, Београдa и Земуна присуствовали су начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић и руководство Општине, помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић, секретар Секретаријата за привреду Града Београда Милинко Величковић и директор ПИМ-а Миодраг Милојевић.