ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА 270 СТАНОВА У КАМЕНДИНУ

17. новембар 2017.

 
Поводом изградње 270 станова у Камендину намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које живе на територији града Београда, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма, 17. новембра, камен темељац свечано су положили генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић, градоначелник Београда Синиша Мали, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији Ингве Енгстром, амбасадор САД Кај Рендолф Скат, представник Банке за Развој Савета Европе Василис Петридес, амбасадор ОЕБС-а у Републици Србији Андреа Орицио, шеф Представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер и в.д. директора Јединице за управљање пројектом ”Истарживање и развој” Драган Катуца.
 
Догађају је присуствовао и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић и секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић.
 
Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Амерички Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
 
За изградњу 270 станова Град Београд је донирао земљиште и инфраструктуру. Имплементацијом овог Програма у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и донаторима трајно ће бити решено питање једног броја избеглих лица, која ће свој нови дом наћи у Земуну. Вредност пројекта у Камендину је 10 милиона евра, а рок за изградњу је јануар 2019. године.
 
Чињеница је да је Земун примио највећи број избеглих и интерно расељених лица у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница. Савет за миграције Градске општине Земун пружа континуирану подршку избеглим и интерно расељеним лицима да се што боље интегришу у друштво.