“ПОДЗЕМУН” НА ФОТОГРАФИЈАМА

01. август 2018.

У галерији “Чубрило” у кули на Гардошу 31. јула у присуству великог броја грађана свечано је отворена изложба фотографија “Подземун” Слободана Станишића и Владимира Мартиновића.

 

На 18 изложених фотографија могу се видети подземни пролази Земуна, од Главне улице до Батајничког пута, у којима су склоништа, магацини, тунели, простори најразличитијих намена.

 

Петорка: Раде Милић, археолог, Миодраг Симовић, антрополог, Недељко Ковачић, режисер и фотографи Слободан Станишић и Владимир Мартиновић, која је пре деценије кренула управо из Земуна на свом истраживању званом UNDERГРАД, у организацији Центра за урбани развој и са циљем да се заштити богата подземна културно – историјска баштина престонице, истиче да су могућности да ови простори испод плочника постану туристичка и културна особеност града огромне, а незнатно искоришћене.
Усмено предање, легенде које прате лагуме и подземне пролазе, као и старина, јер многи датирају још из аустријског периода, као живо нематеријално културно наслеђе дају им магију, неодољиву за туристе.

 

На изложби је представљена и нова апликација за андроиде Holograd – проширена стварност, помоћу које је могуће кроз камеру доживети пројекције у 3D технологији античке богиње Хекате, чији се храм некада налазио на Дорћолу, као и римског цара Констанција у природној величини.

 

Изложба која је организована уз подршку Градске општине Земун ће бити отворена до 22. августа.