ПОДРШКА ИНКЛУЗИВНОМ ДНЕВНОМ БОРАВКУ У ЗЕМУН ПОЉУ

31. август 2016.

 
Члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић посетио је инклузивни центар „Место сусрета” за подршку деци и породици у Земун Пољу, чији је оснивач Удружење грађана „Ево Рука“. Градска општина Земун подржала је овај пројекат на основу Јавног конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката удружења из буџета Градске општине Земун за 2016. годину. На основу овог конкурса ове године подржан је укупно 51 пројекат разних удружења, културно-уметничких друштава и спортских клубова.
 
Удружење „Ево Рука“ покренуло је први локални инклузивни центар, „Место сусрета” који, поред активности намењених деци, унапређује и низ корисних активности за ширу заједницу. Корисници овог боравка су не само деца са тешкоћама у развоју са територије општине Земун, већ и из читавог Београда. Такође, значајно је да дневни боравак „Место сусрета“ није намењен само деци са сметњама у развоју, већ и деци редовне популације. У рад дневног боравка укључена су и два дефектолога, медицинска сестра и једна волонтерка.
 
„Општина Земун већ другу годину заредом подржава овај пројекат. Желимо да помогнемо развоју инклузивног друштва и промовисању вредности, као што су поштовање различитости, солидарности и толеранције према маргинализованим групама грађана. То је значајан корак ка социјализацији и осамостаљивању деце и младих са сметњама у развоју и доказ друштвено одговорног понашања. Истовремено, овим пројектом Општина Земун жели да олакша родитељима обављање свакодневних активности и послова“, истакао је Владимир Костић.
 
Председница Удружења „Ево Рука“ Ана Кнежевић рекла је да је идеја за покретање оваквог центра произашла је из потребе за организацијом квалитетних садржаја за децу, којој је неопходна додатна подршка у образовању и укључивању у све аспекте живота.
 
„И ове године наш пројекат је препознат као значајан за децу, која лети, за време распуста, немају где да проводе време. Инклузија се дешава управо овде, код нас у дворишту. Направили смо концепт рада у који су деца укључена преко целог дана, сама припремају храну, имају радионице, спортске активности, јогу, активна су и то је значајно и за децу и за породицу. Нама је веома важна оваква подршка, јер желимо сваке године да имамо дневни боравак, а сада он полако постаје одржив,“ изјавила је Ана Кнежевић.
 
„Ево рука“ је удружење које окупља децу углавном школског и предшколског узраста из Земуна и Новог Београда и у свом раду редовно подржава 50 породица. Активности овог удружења усмерене су ка пуној интеграцији деце и младих са сметњама у развоју и стварању друштва које, уз развијене мере подршке, помаже сваком појединцу који се нађе у неравноправном положају.
 
naslovna
 
evoruka1
 
evoruka2