ПОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА

01. јун 2019.

 

У организацији Градске општине Земун, 30. маја одржана је трибина ”Промоција употребе заштитних система у циљу превентиве у саобраћају”. Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун и председник општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац и секретар Скупштине Градске општине Земун и члан општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марко Јанковић поделили су првих сто аутоседишта породиљама са територије ГО Земун, од укупно 400 колико је планирано у овој години.

Поздрављајући присутне Врањевац је подсетио на бројне активности Савета на пољу безбедности у саобраћају.

”Настављамо акције с којима смо започели претходних година, јер је наша стална обавеза да радимо на подизању нивоа саобраћајне културе и достизању циљева Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не страда у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Наш циљ је да просек употребе аутоседишта који на нивоу Републике износи 60 одсто, едукацијом родитеља, набавком аутоседишта и подизањем нивоа саобраћајне културе у Земуну буде апсолутних 100 одсто и да тако постанемо прва Општина која је испунила стандард, што је гарант веће сигурности на путевима”, рекао је Врањевац и подсетио да је Градска општина Земун у 2018. години поделила 300 аутоседишта.

О проблему страдања деце путника у саобраћају и примерима добре праксе локалних савета у повећању безбедности на путевима говорио је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја и нагласио да су активности Савета за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун одличан пример како се са локала може утицати на глобалну агенду саобраћајне безбедности.

Теоријску обуку о правилној употреби аутоседишта, практични приказ правилног постављања аутоседишта у возило и начине везивања појасева аутоседишта одржале су активисткиње Удружења ”Родитељ” Марија Кончар и Јелена Билић