ПОДЕЉЕНА АУТОСЕДИШТА УЗ ПРЕДАВАЊЕ О ЗНАЧАЈУ УПОТРЕБЕ ЗАШТИТНИХ СИСТЕМА У ЦИЉУ ПРЕВЕНТИВЕ У САОБРАЋАЈУ

02. март 2018.

У организацији Градске општине Земун, 2. марта je одржана трибина ”Промоција употребе заштитних система – сигурносног појаса и дечијег аутоседишта у циљу превентиве у саобраћају”.
 
Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун и председник Општинског савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац одржао је пригодно предавање о активностима Савета на пољу безбедности у саобраћају, а затим је са секретаром Скупштине Градске општине Земун и чланом Савета Марком Јанковићем уручио земунским породиљама првих сто дечијих аутоседишта, од укупно триста колико је планирано да се подели у току 2018. године.
 
”Настављамо акције с којима смо започели претходних година, јер је наша стална обавеза да радимо на подизању нивоа саобраћајне културе и достизању циљева Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. На родитељима је посебна одговорност да правилно користе дечија аутоседишта, која смо им обезбедили на поклон, а у циљу превенције незгода у саобраћају. Наставићемо све облике едукације у сарадњи са оним инстанцама које се баве безбедношћу у саобраћају, јер само знање и усвајање специфичних вештина гарантују већу сигурност на путевима”, рекао је Врањевац, и том приликом се захвалио Градском секретаријату за саобраћај, који сваке године део средстава од наплаћених новчаних казни усмерава локалним саветима за безбедност у циљу реализације њихових пројеката.
 
Такође, захвалио се и основним и средњим школама са територије Градске општине Земун које учествују у одговорној мисији побољшања безбедности деце у саобраћају, као и земунском породилишту као значајном партнеру у реализацији овог пројекта.
 
О проблему страдања деце путника у саобраћају и примерима добре праксе локалних савета у повећању безбедности на путевима говорио је Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја.
 
”Захваљујући кампањи коју смо покренули од 2013. године, више него дупло је повећана употреба заштитних система – сигурносног појаса и дечијег седишта са 17 на 37 одсто. Сарадња са Саветом за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун је пример на који треба да се угледају и сви остали”, нагласио је Пешић.
 
Теоријску обуку о правилној употреби аутоседишта одржала је Марија Кончар из Удружења ”Родитељ”. У наставку предавања присутни су добили одговоре на сва постављена питања.