ПОЧЕО ПРОГРАМ „ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ВОЈНОГ ПОЗИВА“

26. фебруар 2016.

 
У оквиру унапређења успешне цивилно-војне сарадње коју негују Градска општина Земун и Команда Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, 25. фебруара 2016. године у свечаној сали Дому ваздухопловства одржан је први од осам јавних часова у оквиру програма „Популаризација војног позива“, који је намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа на територији Градске општине Земун.
 
На иницијативу Градске општине Земун, у 2015. години одржан је јавни час под називом „Основци са ваздухопловцима“ као пилот-програм професионалне оријентације, којим су биле обухваћене основне школе „Светозар Милетић“, „Лазар Саватић“ и „Мајка Југовића“.
 
Како је овај пилот-јавни час изазвао велико интересовање ученика и наставника, у сарадњи са Командом РВ и ПВО програм је проширен у 2016. години на шеснаест основних и пет средњих школа – техничку средњу школу „Змај“, Земунску гимназију, Економску школу „Нада Димић“, Електротехничку школу „Земун“ и Правно-биротехничку школу „Димитрије Давидовић“, тако да ће програмом бити обухваћено укупно 1.520 ученика основних и 919 ученика средњих школа.
 
Јавном часу су присуствовали заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић, бригадни генерал Душко Жарковић, заменик команданта РВ и ПВО, пуковник Драган Панић, помоћник Команданта РВ и ПВО, као и официри родова и служби у оквиру РВ и ПВО.
 
Поздрављајући присутне ученике и наставнике, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић истакао је да је војни позив једно од најчаснијих и најодговорнијих занимања.
 
„Будућност деце и пружање могућности за правилну професионалну оријентацију сходно њиховим афинитетима и способностима је приоритет сваког друштва. Наш је задатак да у сарадњи са другим институцијама учинимо све како бисмо деци пружили прилику да сазнају коју професију желе да изаберу. Војска Србије има дубоку традицију у нашем народу, на коју смо сви ми поносни, и ово што радимо, радимо у том контексту“, изјавио је Ковачевић.
 
Бригадни генерал Душко Жарковић, заменик команданта РВ и ПВО у уводној речи упознао је ученике са родовима и службама РВ и ПВО, и изразио наду да ће се један део присутних ученика определити за неку од војних школа.
 
Директор Основне школе „Светозар Милетић“ Мирољуб Мосуровић изјавио је да међу ученицима влада велико интересовање за овај програм, с обзиром да Војска Србије нуди нешто што нико други не нуди, а то је запослење након школовања. Он је захвалио Општини Земун и Војсци Србије и рекао да је ово сусрет и сарадња на обострано задовољство.
 
Циљ овог предавања је приближавање војног позива ученицима осмих разреда основних и четвртих разреда средњих школа и њихова мотивација за упис у војне школе и академије, упознавање са перспективама након школовања, погодностима запослења у Војсци Србије као и упознавање са искуствима војних пилота и јединица ПВО у извршавању задатака. Подаци показују да је Војска Србије повратила поверење које је имала, што за резултат има пораст интересовања за упис у војне школе из године у годину.
 
Јавни час представља само део активности на унапређењу цивилно – војне сарадње између Команде РВ и ПВО и Градске општине Земун.
 
насловна
 
дом1
 
дом4
 
дом5
 
Rv3
 
RV5