ПОЧЕЛА МОДЕРНИЗАЦИЈА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ ПРУГЕ БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА

28. новембар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, заједно са премијерком Србије Аном Брнабић, потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, замеником директора Националне комисије за развој и реформу Кине Ванг Ксиаотаом, амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом и представницима ”Железнице Србије”, присуствовао је на железничкој станици ”Земун” почетку радова на модернизацији и реконструкцији железничке пруге Београд-Будимпешта, на деоници од Београда до Старе Пазове.
 
Радове на деоници од Београда до Старе Пазове у дужини од 34,5 километара изводиће кинеске компанијe “China Railways Inrternational” и ”China Communications Construction Company”.
 
На делу пруге Београд Центар-Стара Пазова биће комплетно реконструисана и модернизована електро и грађевинска инфраструктура да би возови од Београда до Батајнице могли да иду брзином до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове и до 200 километара на сат.
 
Модернизација пруге Београд-Будимпешта први је прекогранични пројекат у оквиру сарадње Кине и земаља централне и источне Европе који заједнички реализују Србија, Мађарска и Кина. Укупна вредност радова у Србији је око две милијарде долара.