ПОБЕДНИЦИ “ЗЕМУНСКЕ БУЋКЕ 2018” ГОСТИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

06. август 2018.

У организацији Градске општине Земун и Удружења грађана “Европски центар Дунав”, уз помоћ бројних спонзора, 5. августа на сплаву – марини “Наутичког клуба Земун” одржана је шесту годину за редом “Земунска бућка 2018”.

 

Манифестација за рекреативне риболовце уврстила је Земун у Лигу Србије 23 града и пожељнију дестинацију за бућкароше региона. Ове године било је такмичара из Словеније и Мађарске, а словеначки двојац Ескулић и Ристић био је и најуспешнији, иако су дебитовали у Земуну.

 

Под слоганом “Ухвати и пусти” солидан улов од 25 сомова 28 екипа учесница завршио је после мерења у Дунаву.

 

“Бућкароши воле Земун због идеалних, контролисаних услова, и обиља сомова за улов. Прве три године одржавања “Земунске бућке” имали смо најбољи улов у земљи, што нас је препоручило код рекреативних риболоваца” – каже један од организатора, Марко Грујић из Европског центра Дунав.

 

На “Земунској бућки 2018” учествовала је и једина жена бућкарош у Србији, батајничанка Бојана Јарић, а организатори су наградили пет екипа. Другопласирани су Лежимирац – Алексић, треће место освојили су Станковић – Јоновић, четврто Јанковић – Алексов, а пето Кустудић – Лончаревић.

 

Лов сома на бућку у Србији организује се само у градовима на Тиси и Дунаву.

 

Специфичан је по томе што се специјалним алатом, који на површини воде изазива звук сома који једе плен, риба намамљује на мамац на штапу. Надмудривање човека и рибе стиче све више поклоника, јер сом је, како кажу риболовци веома снажан, велики борац и, упркос увреженом мишљењу, изузетно опрезна и паметна речна врста.