ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ БЛАГОСЛОВИО ИЗГРАДЊУ ВЕРСКОГ И КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА У ЗЕМУНУ

23. новембар 2018.

На позив патријарха српског Г. Иринеја, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и старешина цркве Светих мученика ђакона Авакума и игумана Пајсија отац Борис Савић, 23. новембра у Патријаршији, упознали су Његову Светост  са планом изградње модерног верског и културно-образовног центра који ће се налазити у порти храма у Алтини.

 

”Чини ми велику част што је патријарх Иринеј дао свој благослов за изградњу центра који надилази оквире класичног парохијског дома и прераста у објекат сличан црквено-народним центрима који окупљају српску дијаспору широм света. Будући да у Алтини и околним насељима живи преко 30 хиљада становника, овај центар ће задовољити њихове потребе везане за културу и образовање. У простору од хиљаду квадрата на два етажа деловаће културно-уметничко друштво, а биће места и за организовање наменских приредби, едукативних радионица за децу, као и за музеј српске културе који ће баштинити наслеђе из свих крајева где живи наш народ”, рекао је Ковачевић, уз напомену да ће темељи бити постављени до средине децембра, када је и храмовна слава у Алтини.

 

На тај начин Алтина ће поред два обданишта која носе имена ”Милица” и ”Лазар”, Основне школе ”Сава Шумановић” изградњом Центра имати на једном месту све оне садржаје који прате развој човека у образовно-васпитном и духовно-културном смислу.

 

Патријарх Иринеј је изразио задовољство што се привредници радо укључују у донирање земунских цркава и захвалио се Градској општини Земун на великој бризи коју поклања традицији и неговању духовног узрастања грађана.

 

На састанку је закључено да би овакав концепт изградње парохијских домова могао да буде примењен и у другим београдским општинама.