ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПРАВЕДНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ“

18. март 2016.

 
Председник Привременог органа Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је 17. марта отварању изложбе „Праведници из Србије“ у свечаној сали Колегијум Хунгарикарума (Collegium Hungaricarum), у организацији Јеврејске општине Земун, уз подршку Колегијум Хунгарикарума Београд.
 
Изложба је посвећена догађајима и личностима из периода Другог светског рата, које су активним учешћем и ризиковањем живота спасавале од истребљења своје суграђане јеврејског порекла. Ови истакнути појединци, њих 130, одликовани су једним од најугледнијих признања у свету, медаљом „Праведник међу народима”, и ова изложба посвећена је управо њиховим подвизима. Праведници су били подвргнути опасности по живот, под непрестаном претњом хапшења и стрељања. Било је и оних који су спасавали, али њихов идентитет није познат.
 
„Желим да у име Градске општине Земун дам допринос афирмацији културе сећања. Потреба да се указује на антифашистичку традицију нашег народа, као и да се активно делује у правцу сензибилизације сваког појединца када је у питању страдање невиних, представља још један важан покушај да се отргну од заборава све страхоте холокауста, што за резултат има и нашу блиску сарадњу са јеврејском заједницом у Земуну већ пуних осам година“, рекао је Матић.
 
Аутор изложбе и председник Јеврејске општине Земун, Ненад Фогел, изразио је посебну захвалност председнику Привременог органа Матићу и Општини Земун на дугогодишњој подршци Јеврејској општини Земун и истакао да је ова поставка замишљена као манифестација која слави добре људе из Србије. Отварајући изложбу он је подсетио да је пре Дугог светског рата на територији Србије живело око 37 хиљада Јевреја. Током четири ратне године, према неким проценама, страдало је око 85 процената јеврејске популације, али је преко 150 људи је спасено и они данас имају више од три хиљаде потомака.
 
Отварању изложбе присуствовали су и Јозеф и Рут Замбоки из Израела, представници дипломатског кора, црквени великодостојници, личности из културног и јавног живота и грађани.
 
У уметничком програму учествовале су Јелена Влаховић и Јасмина Трумбеташ Петровић, примадоне Београдске опере уз клавирску пратњу Љубице Грујић, као и Сандра Белић, Миша Леви и Хор Браћа Барух.
 
Изложба ће бити отворена до 31. марта 2016, радним данима од 10 до19 часова, у Грачаничкој улици број14 у Београду.
 
naslovna
 
izlozba2 (1)
 
izlozba2 (2)
 
izlozba3