ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “НЕСТАЛИ У ХОЛОКАУСТУ – СВАКА СЛИКА ПРИЧА ПРИЧУ”

07. септембар 2015.

 
У организацији Јеврејске општине Земун и Атељеа и галерије “Чубрило”, на Гардошу, 6. септембра, отворена је изложба “Нестали у Холокаусту – свака слика прича причу” у оквиру манифестације „Европски дан јеврејске културе“, која се одржава широм Европе сваке године током прве недеље септембра.
 
Основна идеја ове манифестације је да се у европским земљама, кроз различите креативне и едукативне садржаје, прикаже један аспект јеврејске културе и традиције, а ове године тема која обједињује све догађаје јесте „Нестали у холокаусту”. На изложби је представљен каталог и кратак историјат јеврејске заједнице у Земуну „Нестали у холокаусту – Земун“, аутора Ненада Фогела.
 
Изложбу је отворио Стево Таталовић, члан Градског већа. „Онда када су највише стварали десила се та несрећа, и ми имамо људску и моралну обавезу да подсећамо на ту трагедију, како се тако нешто никада више не би поновило“, рекао је Таталовић.
 
Присутнима се обратио аутор изложбе Ненад Фогел, председник јеврејске општине Земун. „У једном дану, 27. јула 1942. године страдала је готово цела јеврејска заједница у Земуну, 574 члана је нестало. Сваке године се окупљамо тога дана да сачувамо сећање на страдале, а ова изложба је посебно подсећање на нестале из наше заједнице“, изјавио је Фогел.
 
Испред општине Земун отварању изложбе је присуствовао Милосав Стаменов, члан Већа.
 
Изложба “Нестали у Холокаусту – свака слика прича причу” је важно сведочанство свих страхота холокауста, које на специфичан начин говори о догађајима и несталим личностима које су обележиле раздобље непојмљивог страдања невиних.
 
Изложба ће бити отворена до 12. септембра у Кули на Гардошу.
 
naslovna
 
foto2 (2)
 
foto2
 
DSC_8008