ОТВОРЕН 43. ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

29. јун 2018.

 

Међународни 43. Фестивал монодраме и пантомиме, чији је оснивач Градска општина Земун, 28. јуна, на сцени позоришта “Пинокио” свечано је отворио глумиц Марко Николић.

 

Многобројну публику дочекао је танго добродошлице, што је била најава занимљивих представа и пратећег програма који очекују заинтересоване до 1. јула када се свечано затвар Фестивал и додељују награде.

 

 

Секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић предао је Кључ Земуна председнику Савета фестивала Предрагу Милетићу и том приликом рекао да се Општина Земун поноси чињеницом да је 43 године покровитељ значајног међународног фестивала.

 

“У великом мозаику културног наслеђа и свега онога чиме се ми данас поносимо јесте Фестивал монодраме и пантомиме, који, уз незнатне прекиде, траје више од четири деценије. Великани српске и светске уметности и истакнути театарски ствараоци, критичари, драматурзи, глумци, позоришни радници, оставили су неизбрисив траг и њихова имена заувек ће остати урезана златним словима у хронику овог фестивала”, ракао је Јанковић.

 

Предраг Милетић се захвалио председнику Градске општине Земун Дејану Матићу на подршци коју Општина пружа да би овај Фестивал трајао.

 

 

Чињеница колико је важан земунски фестивал потврђена је Специјалном наградом за промоцију и развој пантомиме, коју је доделила Светска организација пантомимичара, док је награда за животно дело уручена глумцу, пантомимичару и професору Ивици Клеменцу.

 

Такмичарски програм почео је монодрамом Зорана Карајића “Бог те мазо”, према прози Бранка Ћопића, у режији покојног Томе Курузовића. Следиле су пантомима “У кутији” Дарије Зајцеве из Русије, као и монодрама инспирисана делом Мишела Уелбека “Прозрачност празника” у извођењу Монике Вахович из Пољске.

 

У такмичарској селекцији коју је потписао селектор Милован Здравковић биће приказано десет представа из Русије, Канаде, Пољске, Шведске, Француске и Србије.