ОТВОРЕН 23+1 ЗЕМУНСКИ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН КАРИКАТУРЕ

06. јун 2019.

 

Под покровитељством Градске општине Земун 5. јуна у Уметничкој галерији ”Стара Капетанија” свечано је отворен  23+1 Земунски међународни Салон карикатуре. Ове године Салон је представио ретроспективу карикатура познатог румунског карикатуристе Флоријана Доруа Крихане. Отварању је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

”Велику част нам чини што Градска општина Земун у оквиру свог манифестационог туризма посетиоцима може да презентује међународни салон карикатуре као уметнички садржај високог реномеа. Уверен сам да ћемо и наредних година имати прилику да у овом прелепом простору уживамо у делима само најбољих стваралаца”, каже Јанковић.

Ово осмо представљање Флоријана пред земунском публиком доноси радове из  неколико серија нацртаних истом јединственом мешавином ироније, али и осетљивости за мале ствари у животу и обухвата серијале: ”Срећа средње класе”, ”Титаник”, ”Вредност сиромаштва”, ”Новац”, ”Балони” и ”Њујорк”.

 

Земун се већ две деценије налази на мапи значајних међународних салона карикатуре. Одлуком о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Градску општину Земун Салон карикатуре је 2011. године уврштен у културне манифестације од значаја за наш град. Захваљујући познатом хроничару Земуна Бранку Најхолду трајно је сачувана баштина од 16 хиљада карикатура, а на позив Салона претходних година одазвало се око шест хиљада уметника из више од 80 земаља света.

 

Изложба Флоријана Доруа Крихане биће отворена до 17. јуна.