ОТВОРЕН 23. ЗЕМУНСКИ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН КАРИКАТУРЕ

14. јун 2018.

 
У организацији Градске општине Земун и Издавачког предузећа ”Траг” у галерији Стара капетанија 13. јуна свечаним програмом и изложбом ”22+1 – Карикатуриста Дарко Дрљевић” свечано је отворен 23. Земунски међународни салон карикатуре.
 
У потрази за новим концептом једне од светски најугледније манифестације карикатуре после смрти његовог оснивача Бранка Најхолда, организатори су одлучили да представе дело двоструког победника Салона из 2000 – е и 2013. године и једног од најпознатијег карикатуристе из региона, Дарка Дрљевића из Подгорице.
 
”Увек се осећам као код куће у Земуну и јако почаствовано што ће мојих изабраних 90 радова бити изложени пред публиком главног града Београда”, изјавио је Дрљевић на отварању овогодишњег Салона.
Ученици земунске музичке школе ”Коста Манојловић” и основне школе ”Мајка Југовића” извели су програм, док су шеталиштем на Кеју ослобођења ученици носили Дрљевићеве карикатуре.
 
”Одлуком о сталним манифестацијама у области културе од значаја за Градску општину Земун Земунски међународни салон карикатуре је 2011. године уврштен у културне манифестације од значаја за наш град. Наш суграђанин Бранко Најхолд оставио је баштину од 16.000 карикатура, а на позив Салона претходних година одазвало се око 6.000 уметника из више од 80 земаља света”, подсетио је на отварању овогодишње манифестације секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.
 
Изложба карикатура Дарка Дрљевића биће отворена до 27. јуна.