ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ЖАРКУ ЈОВАНОВИЋУ ЈАГДИНУ

08. април 2016.

 
Поводом Међународног дана Рома, 8. априла, председник Привременог органа Градске општине Земун Дејан Матић открио је спомен-плочу Жарку Јовановићу Јагдину, аутору химне и заставе ромског народа и светском министру за културу Рома.
 
Председник Привременог органа Дејан Матић рекао је да је за Општину Земун императив брига о свим друштвеним групама и једнак третман свих грађана Земуна.
 
„Земун, као вишенационална средина увек је подржавао сваку заједницу и њену аутентичност и културу. Зато нам је било лако да анимирамо угледне земунске привреднике, који су кроз ово доброчинство показали поштовање према Ромима и ромској култури и традицији. Општина Земун у континуитету помаже рад удружења Рома и реализацију њихових програмских активности. На овај начин, уз велику подршку наших привредника, успели смо да обезбедимо средства за подизање ове спомен-плоче која ће подсећати све нас, а посебно младе нараштаје, на лик и дело Жарка Јовановића“, изјавио је Матић.
 
Општина Земун институционално има дугогодишњу сарадњу са ромским удружењима, а кроз различите пројекте негује и чува аутентичну ромску културу, и са великим задовољством је подржала иницијативу за постављање спомен-плоче великану ромске заједнице Жарку Јовановићу Јагдину. Личност Жарка Јовановића Јагдина је симбол међународне потврде значаја ромске културе за Европу и свет.
 
„Реализовали смо и међународне пројекте из буџетских средстава Комесаријата за избеглице и миграције, програме из средстава Данског савета за избеглице и интерно расељена лица ромске популације, али и многе друге програме помоћи, за укупно 471 корисника ромске популације“, рекао је Матић.
 
Жарко Јовановић Јагдино рођен је 26. децембра 1925. године у Батајници, а почетком 60-тих година отишао је у Париз где је живео све до смрти.
 
Његова песма „Ђелем, ђелем“ прихваћена је као химна Рома на Првом конгресу Рома у Лондону 1971. године. Песма је настала 1949. године у сарадњи са пријатељем из Радио Београда. Верзија “Ђелем, ђелем” (“Идем, идем”) је настала за време Другог светског рата у нацистичком концентрационом логору, а песма је постала популарна широм света.
 
Међународни дан Рома, 8. април, обележава се у Србији са циљем да се унапреди њихов положај и да се подстакне решавање проблема те мањине, иако је последњих година доста учињено на побољшању њиховог положаја.
 
naslovna
 
PLOCA 1
 
PLOCA 2