ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СИБИЊАНИН ЈАНКУ

22. јул 2019.

 

Поводом обележавања годишњице битке за Београд, која је вођена 1456. године против отоманског завојевача, председник Мађарске Јанош Адер и председник Републике Србије Александар Вучић, 22. јула, на Земунском кеју, открили су споменик вођи победничке одбране Београда Сибињанин Јанку.

 

Догађају су присуствовали председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, заменик градоначелника Београда Горан Весић са сарадницима, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, црквени великодостојници, као и многобројни грађани.

 

”За нас je данас важно да имамо људе различитих народа који се поштују и сарађују једни са другима. Поносан сам и срећан што данас овде видим и српске и мађарске заставе, и поносан сам на све оно што смо урадили у претходном периоду”, рекао је председник Србије Александар Вучић, и том приликом, нагласио да су односи две земље данас одлични, да напредују и остварује се сан Сибињанин Јанка – да имамо заједничку политику, да се боримо за заједничке вредности, да се боримо за интересе српског и мађарског народа.

 

Председник Мађарске Јанош Адер је истакао да је Сибињанин Јанко у младости био паж на двору српског деспота Стефана Лазаревића и да крст који се налази изнад споменика симболише жртву Сибињанин Јанка за одбрану Европе, а звоно победу извојевану под његовим вођством.

 

Аутор споменика војсковођи Јаношу Хуњадију (1387-1456), у Србији познатијем као Сибињанин Јанко, је уметник из Будимпеште Иштван Мадараши. Скупштина града Београда усвојила је 20. априла 2017. године Одлуку о подизању споменика, на иницијативу Амбасаде Мађарске, како би се код грађана ширила свест о историјској повезаности два народа.