ОСВЕЋЕН ХРАМ СВЕТОГ ЈОВАНА ШАНГАЈСКОГ У БАТАЈНИЦИ

13. јул 2015.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик председника Дамир Ковачевић, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовали су чину освећења храма Светог Јована Шангајског у насељу Шангај у Батајници, који је 12. јула обавио Епископ сремски Василије.
 
У присуству истакнутих привредника, многобројних званица и верника служена је света архијерејска литургија. Епископ сремски Василије беседио је о значају изградње храмова, јер тако доказујемо да смо достојни наследници својих предака, а цркве представљају видљиви симбол православног народа и место сабрања.
 
Епископ је посебну захвалност исказао општини Земун која је доделила плац на коме је саграђен Храм Светог Јована Шангајског и изразио уверење да ће општина наставити да помаже изградњу храмова, који треба да буду место вере, помирења, љубави и саосећања. Након чина освећења додељена су признања и захвалнице истакнутим привредницима и ктиторима Храма, а затим је уприличен пригодан културно-уметнички програм.
 
„Да није овог Храма овде, који је урађен у рекордном времену, не би било ни нас у оволиком броју, и зато наставимо да градимо храмове јер ће нас они сачувати. Овај Храм биће светионик православља, изграђен доброчинством и духовном потребом“, изјавио је Дамир Ковачевић, заменик председника општине Земун.
 
Још 2005. године становници насеља Шангај у Батајници покренули су иницијативу да тај део Земуна добије цркву. Завршетак првог дела Храма очекује се до краја године, а у наредних годину дана ће бити у потпуности завршен.
 
naslovn
 
foto1
 
foto2
 
foto3
 
foto4