ОСНОВЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ ОБИШЛИ ЗЕМУН

21. август 2018.

Основци из хрватских места и градова Ријеке, Осијека, Вуковара, Огулина, Окучана, Вишкова, Врбовског, Борова, Коренице, Бенковца и српског села Кашић у залеђу Задра са својим вршњацима из Земуна учествују у Регионалној летњој школи српског језика, историје и културе ”Свети Сава”. Њихово дружење је почело 18. августа, а трајаће до 22. августа 2018. године.

 

Током пет дана боравка, поред едукативних радионица где се упознају са матерњим језиком, биће у прилици да упознају културно-историјске споменике Београда,  уживају у рекреацији и дружењу са вршњацима.

 

Земун је био њихов домаћин 20. августа, када су малишани обишли Земунски кеј, Миленијумски споменик на Гардошу и Велико ратно острво. Током посете кули на Гардошу имали су прилике да погледају изложбу ”ПодЗемун” и сазнају нешто више о земунским лагумима, а на популарној плажи Лидо са радошћу су узели учешће у забавно – спортском програму.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић рекао је да је Општина са задовољством прихватила да по други пут буде домаћин драгим гостима и сународницима који живе у Републици Хрватској.

 

”Част нам је што смо у прилици да по други пут будемо домаћини деци из свих делова Хрватске. Летња школа српског језика, историје и културе ”Свети Сава”  је прилика да деца упознају свој идентитет, своје корене – богату историју овог поднебља и да на тај начин темеље своју будућност. Наша је жеља да им утисци које понесу из отаџбине остану у дугом и лепом сећању, и да наставе да одржавају везу са пријатељима које су овде стекли”, рекао је Матић.

 

Током боравка малишана у Земуну добри домаћини су им били и начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић, заменик начелнице Управе Александар Грдинић, члан Већа Града Београда Гаврило Ковачевић и уредница ”Земунских новина” Андријана Кукољ.

 

Организатор овог дружења је Сања Лакић, која најављује занимљиве садржаје и за наредну годину.