ОЛИМПИЈСКИ УСПЕХ МАЛИХ ГЕНИЈАЛАЦА

28. новембар 2016.

 
Полазници школе ”Малац Генијалац” освојили су сребрну и бронзану медаљу на недавно завршеној Међународној Олимпијади у менталној аритметици која је одржана Вилњусу, главном граду Литваније.
 
Позив за учешће на Међународној Олимпијади у менталној аритметици је уследио након одржавања прве националне Олимпијадe у менталној аритметици, одржане у јуну ове године. Тада се под покровитељством општине Земун, по први пут у нашој земљи, преко стотину малишана такмичило у различитим дисциплинама, приказујући невероватне способности и вештине менталног рачунања.
 
Десетогодишњи Коста Кузмановић је у јакој конкуренцији, коју су чинили учесници старости од десет до четрнаест година, у Вилњусу освојио престижно друго место. Такође, Коста је заузео треће место у укупном пласману међу три стотине такмичара, који су се пласирали претходно победивши на националним такмичењима.
 
Српски тим чинило је деветоро такмичара узраста од седам до једанаест година. Запажене резултате остварили су и други учесници нашег тима, остваривши пето и седмо место у својим старосним категоријама.
 
Ментална аритметика представља изванредно брзо рачунање без икаквих помагала, попут дигитрона, папира и оловке. Полазници менталне аритметике могу напамет тачно да израчунају компликоване рачунске задатке и то неверовато брзо. Такмичари су се надметали у различитим менталним дисциплинама, као што је израчунавање до шездесет бројева у низу који се смењују брзинама од пет стотина милисекунди. Поред тога што су добри математичари, полазници менталне аритметике стичу и низ других способности и вештина, као што су развијена пажња и меморија, изузетна концентрација, добра визуелизација, фокус и самопоуздање.
 
Учеснике олимпијаде чинили су такмичари из Русије, Немачке, Пољске, Литваније, Казахстана и Србије.
 
FOTO1 Malac genijalac
 
FOTO2 Malac genijalac
 
FOTO3 Malac genijalac