ОКРУГЛИ СТО О ВЕКУ ДРУШТВЕНЕ БРИГЕ О ДЕЦИ У ЗЕМУНУ

13. мај 2019.

У организацији Градске општине Земун и ”Пријатеља деце Земуна” у простору Канцеларије за младе ГО Земун 18. маја  са почетком у 10.30 часова одржаће се округли сто на тему 100 година друштвене бриге о деци у Земуну, најавио је дугогодишњи секретар ове организације Милан Илијин – Мицко  на конференцији за новинаре.

 

Конференцији је присуствовао и помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић.

 

На округлом столу у суботу, како је наведено, биће речи о једном од најстаријих часописа ”Дечији пријатељ”, који су познати Земунци печатали  од 1885. до 1887. године у штампарији Милоша Грабовачког. Реч је, наиме, о историјату Друштва за заштиту деце у Земуну 1919-е до Другог светског рата, о периоду Дома пионира Анђа Ранковић и пионирским програмима од 1945. до 1990. године, о 30 година од доношења Конвенције о дечјим правима ОУН и пратећим документима, деловању Пријатеља деце Земуна, новим тенденцијама у раду и потреби умрежавања и повезивања са организацијама и удружењима која се баве програмима за децу и омладину Земуна, Београда и Србије.

 

Љиљана Зоркић, Петар Аливојводић, Драган Руменчић, Срђан Дошен, Милица Убовић, секретар Пријатеља деце Београда само су неки од подносилаца реферата који ће моћи да се чују на округлом столу поводом обележавања стоте годишњице од оснивања Друштва за старање о сиротој деци Срема у сопственој наменској згради сиротишта у Улици Цара Душана 57, где је и данас седиште Пријатеља деце Земуна.