ОДРЖАНА ТРИБИНА О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ

03. јул 2015.

 
У организацији Женске одборничке мреже Скупштине градске општине Земун, 2. јула у свечаној сали у Косовској бр. 9 одржана је трибина под називом ”Земун – против насиља у породици”. Присутне је поздравио председник општине Земун Дејан Матић, а трибини су присуствовали члан Већа општине Земун Гаврило Ковачевић, секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић и уредница ”Земунских новина” Андријана Кукољ.
 
”Иако је на први поглед неприметно, насиље у породици је свеприсутан проблем и реалност нашег друштва. Због тога је неопходна добра организованост и повезаност институција, што подразумева сарадњу државног и невладиног сектора у пружању психосоцијалне помоћи жртвама насиља”, истакао је председник Матић.
 
Испред Скупштине Града Београда присутне је поздравила Рајка Велага, одборница.
 
Учесници трибине указали су на то да као друштво морамо бити отворенији и говорити о овом проблему који у традицији патријархата није увек прихватљива тема.
 
Црни биланс последица породичног насиља са примерима из своје богате и потресне архиве изнео је проф. др Слободан Савић из Института за судску медицину ”Милован Миловановић”. Данијела Стојнић из Центра за социјални рад нагласила је да у односу на остале београдске општине Земун предњачи по броју пријављених случајева породичног насиља и истакла да посебно забрињава пораст инцеста.
 
Директорка ПУ ”Др Симо Милошевић” Јасмина Боуали-Станојковић говорила је о методама детектовања насиља у породици и примени Протокола о превенцији занемаривања и злостављања детета.
 
Посебно занимљив део трибине чинило је излагање координатора за породично насиље Полицијске управе Земун Исидоре Радовановић под насловом ”Поступање полицијских службеника са жртвама насиља у породици”, као и волонтерке Центра за сузбијање наркоманије Душанке Стоковић Симић на тему ”Зависност и насиље” и правнице Мирке Маринковић о правној заштити од насиља у породици.
 
Присутни су имали прилику да виде демонстрацију основа самоодбране код жена које су приказали мајстор реалног аикидоа Зорица Орбовић и мајстор каратеа Милутин Смиљанић.
 
Свим учесницима трибине захвалила се координаторка Женске одборничке мреже СГО Земун Тања Кукобат и истакла да трибина у Земуну представља почетну акцију која ће имати шири контекст у упознавању свих механизама који омогућују да се реагује превентивно.
 
naslovna nasilje
 
foto 1 nasilje
 
foto 2 nasilje
 
foto 3 nasilje
 
foto 4 nasilje
 
foto 5 nasilje
 
foto 6 nasilje