ОДРЖАНА ТРИБИНА О НАЧИНУ СПРОВОЂЕЊА ОДЛУКЕ ВЕЗАНЕ ЗА БЛОК ВОДОМЕРЕ И РАСТУР ВОДЕ

10. јул 2017.

 
Градска општина Земун је 7. јула, организовала трибину на којој су заинтересовани грађани упознати са Одлуком о условима и начину измирења дуговања за потрошњу воде корисника прикључених на технички неусловне мреже које се снабдевају водом из градског водовода преко прикључака са блок водомера.
 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић поздравио је све присутне и истакао да ће Општина учинити све што је у њеној надлежности како би се створили адекватни услови за живот грађана.
 
”Управо ова трибина доказује наш одговоран приступ и спремност да се ухватимо у коштац са свим проблемима. У сарадњи са другим институцијама континуирано радимо на изналажењу системских модела, који трајно решавају нагомоилане проблеме, и за које претходна власт у Београду није имала слуха”, рекао је Матић.
 
Све неопходне информације у вези са решавањем питања растура воде грађанима су пружили члан Већа Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, извршни директори у ЈКП ”Београдски водовод и канализација” Милорад Милошевић и Слободан Благојевић, као и Јово Гвоздић из ЈКП ”Инфостан технологије” и Станислав Кулачин из Градске општине Земун.
 
Одлуком коју је недавно усвојила Скупштина града Београда створен је правни основ да сви грађани који имају проблем са водомерима, неусловним мрежама, високим рачунима и растуром воде системски реше овај проблем.
 
Члан Већа општине Земун Гаврило Ковачевић објаснио је присутним грађаним да ће реализацијом ове градске одлуке бити решена заостала дуговања за потрошену воду. Такође, биће обустављени сви судски поступци везани за дуговања за неплаћене рачуне и укинуте фактуре за растур воде у периоду од 1. јануара 2002. године, па све до данас.
 
”Од заинтересованих грађана очекујемо да помогну да се мрежа доведе у исправно стање по техничком решењу, да сами изаберу адекватног извођача радова, а затим ће је Водовод преузети на даље одржавање. Корист коју ће грађани имати од минималних улагања јесте ослобађање од плаћања нових прикључка на водоводну мрежу, а биће отписан и растур воде”, рекао је Ковачевић.
 
Грађани који су до сада због наведених проблема имали велике рачуне за воду на Војном путу, у насељима Алтина, Земун Поље, Батајница и ”13. мај” убудуће ће плаћати само потрошену воду. Сви заинтересовани грађани који попуне формулар стећи ће услов за улазак у процедуру добијања техничког решења за изградњу водоводне мреже, а надлежни у Општини ће ускоро почети да праве спискове корисника.
 
Новим обрачуном потрошене воде биће прецизирано шта су грађани реално потрошлили, а шта су преплатили. Сви корисници који су до сада плаћали растур воде биће обештећени на тај начин што ће им вишак утрошених средстава бити урачунат у претплату. Како би се овај проблем што пре решио. Градска општина Земун се укључила у финансирање техничких решења и прављење спискова заинтересованих грађана.