ОДРЖАНА ТРИБИНА ”ЧУВАРИ ЗЕМУНСКЕ БАШТИНЕ”

15. септембар 2017.

 
Трибином сећања и пратећом изложбом посвећеном историчару Миодрагу Дабижићу и хроничару – колекционару Бранку Најхолду, под називом ”Чувари земунске баштине”,
15. септембра, у свечаној сали и галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун (улица Косовска бр.9) отворена је традиционална манифестација ”Дани европске баштине”.
 
”Када су недавно преминули професор Миодраг Дабижић и Бранко Најхолд, Земунци су са сетом говорили да су отишла последња два чувара историје Земуна. Миодрага Дабижића старије генерације памте као професора историје и кустоса Завичајног музеја Земуна. Нешто млађе генерације ће га памтити као времешног Земунца ведрог духа, енциклопедијског знања, аутора многобројних публикација о старом Земуну. Бранка Најхолда се сећамо као хроничара Земуна. Захваљујући Бранку свет је сазнао да су ту живели и живе надалеко познати карикатуристи. Почев од публикације Земунска школа карикатуре, па све до данас, са успехом је радио Земунски међународни салон карикатуре. Захваљујући његовој обимној ‘Хроници Земуна’ данас имамо систематизовану историју политичког, привредног, културног и спортског живота Земуна”, рекао је председник Градске општине Земун, уз напомену да је на свима нама да будемо настављачи, али и чувари заоставштине, не само ова два значајна Земунца, него свих оних који су оставили неизбрисив траг у историји нашег града.
 
Уз трибину, изложена је и поставка одабраних предмета из заоставштине ова два сарадника Дана европске баштине: књиге, списи, предмети и фотографије које су користили на многобројним предавањима и изложбама посвећеним разноврсним темама у оквиру Дана европске баштине у Земуну.
 
О угледним Земунцима Дабижићу и Најхолду, који су у протеклих 15 година доприносили успешности реализације програма Дана европске баштине, говорили су координатор програма ”Дани европске баштине” за Београд Нада Зец, представник Музеја града Београда Дарко Ћирић и историчарка Јованка Веселиновић. Програм је водила секретар Туристичког друштва Земун Мирјана Николић.
 
Градска општина Земун се потрудила да одговори на задату тему ”Наслеђе и природа – лепеза могућности”, са циљем да се скрене пажња широј јавности на очување и заштиту како природне, тако и културне баштине. Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско кроз конвенцију о заштити светске културне и природне баштине.
 
Ове године ће по први пут у оквиру Дана европске баштине бити одржан Међународни научни форум ”Дунав – река сарадње” и 28. Конференција ”Вода и културна баштина” у оквиру које ће бити донета и заједничка декларација.
 
У периоду од 15. септембра до 2. октобра, у 14 програма, на различитим локацијама, Земун ће представити своје културно и природно благо и оно што је највредније – своје ствараоце.
 
ПРОГРАМ (линк: http://zemun.rs/dani-evropske-bastine-2017-godine-u-zemunu/)