ОДРЖАНА ТРИБИНА „ЧАЈ СА ИСИДОРОМ СЕКУЛИЋ“

21. фебруар 2017.

 
Градска општина Земун је у сарaдњи са Удружењем пензионера Земуна и Батајнице 20. фебруара у театру „Карт Бланш“ организовала трибину под називом „Чај са Исидором Секулић – прича о родној равноправности, истина или илузија.“
 
Секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић истакао је да је Градска општина Земун увек спремна да подржи овакве пројекте, нарочито када превентива, едукација и информација доводе до корекције негативних друштвених појава.
 
“Родна равноправност је термин савремене демократије, са основном идејом једнакости
људских бића у свим сегментима друштвеног живота. Република Србија се заиста налази на завидном нивоу са становишта законског и институционалног оквира. На локалном нивоу, у Градској општини Земун, формирана је Комисија за родну равноправност која је састављена од одборника Скупштине општине Земун“, рекао је Јанковић поздрављајући присутне.
 
Захваљујући театру „Карт Бланш“ на уступљеном простору, присутнима су представљени главни циљеви и мере Националне стратегије за родну равноправност 2016 – 2020 и дати одговори на питања колико се жене сусрећу са дискриминацијом, тешком борбом до зацртаног циља, колико су институционално подржане, али и нешто више о томе како се заштитити од насилника.
 
На трибини су говориле Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе Републике Србије и министарке саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, Ана Беочанин, одборница у Скупштини општине Земун и Душица Радишић, председница Удружења ”Самохране мајке”. Присуствовале су и представнице институција са територије Општине Земун.
 
Трибина је посвећена Исидори Секулић, првој жени академику, која је своје чувене чајанке традиционално приређивала четвртком. Књижевница Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дела понирала у саму суштину српског народног говора и његовог уметничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа.