ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ”О’РУК”

09. септембар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић и Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, 9. септембра, присуствовали су изложби и промоцији првог каталога ”О’рук производа”, које су приредили корисници Дома пензионера ”Бежанијска коса”.
 
У овој радионици ствара преко три стотине бака и дека, чланова дневних центара и клубова за старије Геронтолошког центра Београд. За непуне три године створили су на стотине уникатних производа за децу и одрасле. Једина сврха рукотворина које су створили преданим радом је да улепшају свакодневицу – да обрадују сваког у чије руке дођу, заголицају машту, привуку неоткривене креативце и пренесу поруку љубави.
 
Директорка Установе ”Геронтолошки центар Београд” Сузана Мишић је истакла да секција ”О’рук” представља одрживи модел социјалног предузетништва, којим се подстиче међугенерацијска солидарност и емпатија. Чланице ове секције су прве покренуле акцију под називом ”За дивне мале дивове” и с љубављу израдиле гардеробу за мале пацијенте чиме им помажу у лакшем опоравку током лечења у Институту за неонатологију у Београду.
 
У оквиру радионице производе се и аутентични еколошки предмети хеклани од рециклираних кеса и плетене торбе од папира. Удруживањем чланова ”О’рук” негују се и чувају од заборава аутентичне вештине традиционалних ручних радова и подстиче имплементација концепта активног старења.
 
”За државу, владу и министарство којим руководим од великог је значаја позитиван став у односу на потребе људи трећег животног доба, њихових могућности и очекивања. Влада Републике Србије је 2017. годину прогласила годином међугенерацијске солидарности. Манифестација ‘О рук’ је још један од добрих примера како се путем добро организованог и постављеног концепта бриге о старијима превазилазе сва ограничења. Сигуран сам да би признати светски креатори и уметници били запањени да су могли видети радионице и производе које сте направили. Промоција вашег рада путем каталога је одлична”, рекао је министар Зоран Ђорђевић, уз напомену да ће учинити све што је у надлежности министарства да помогне даљи рад ове секције.
 
Презентацији рукотворина, али и других секција попут сликарске, стонотенисерске, шаховске и групе која вежба јогу присуствовали су и амбасадорка Републике Словачке Њ.Е. Дагмар Репчекова, као и представници републичких и градских органа и невладине организације које се баве социјалном заштитом.
 
У културно-уметничком програму наступиле су групе певача Клуба за старије ”Дринка Ћуковић”, ПАКУД-А ”Анђелка Трнавац”, хор Дома Бежанијска коса и многобројна културно-уметничка друштва.