ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ЕФЕКТИМА ПРИМЕНЕ ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

24. новембар 2017.

Под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Удружења грађана ”Самохране мајке” одржан је округли сто на тему: ”Нови закон о спречавању насиља у породици – изазови у пракси”.
 
Округли сто је имао за циљ успостављање боље међусекторске сарадње ради унапређења квалитета поступања у случајевима насиља у породици и пријаве насиља у породици и реализује се у оквиру пројекта ”Моја одлука је – стоп насиљу”.
 
На скупу су учествовали: Нада Штављанин, руководилац Градског центра за социјални рад Земун, Бојана Савовић, заменик јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва, Светлана Галић, судија Трећег основног суда у Београду, Стана Пантелић, шеф Одсека за превенцију насиља у породици УКП МУП Републике Србије, Јелена Радовановић, координатор за насиље у породици Полицијске станице Земун и Душица Радишић, председница Удружења ”Самохране мајке”.
 
Учеснике округлог стола поздравио је Владимир Костић, члан Већа Градске општине Земун и координатор за сарадњу са удружењима граћана и невладиним сектором, истакавши колико је важно да све институције система сарађују када је у питању спречавање насиља у породици. ”Наш задатак је да свим механизмима утичемо да се стопа насиља смањи и да породица остане стуб сваког здравог друштва. Градска општина Земун је својим активностима и сарадњом са свим институцијама система и удружењима показала да се на један озбиљан и одговоран начин бави овом темом”, истакао је Костић.
 
На основу изнетих података, излагања учесника и дискусије закључено је да се Закон који је ступио на снагу 1. јуна примењује доследно, као и сви механизми који стоје на располагању државним институцијама.
 
Подаци говоре да се за 30 одсто повећао број изречених хитних мера и да је важно да се интерсекторском сарадњом одговори на све изазове који се јављају у пракси.
 
Симболично, трибина је одржана уочи Међународног дана борбе против насиља над женама који се резолуцијом Уједињених нација од 1999. године обележава 25. новембра, у знак сећања сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујило у Доминиканској републици 1960. године.