ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ”ДУНАВ – РЕКА САРАДЊЕ”

25. септембар 2017.

 
У организацији Градске општине Земун, а у оквиру манифестације ”Дани европске баштине”, 22. септембра, у великој сали свечано је отворена 28. Међународна научна конференција ”Дунав – река срадње”.
 
Конференција је имала за циљ промоцију великих пројеката и пројектних идеја у области одрживог коришћења природних и културно-историјских ресурса у региону Дунава, дајући примере из светских искустава.
 
Присутне је поздравио председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац, који се том приликом захвалио свим гостима и ауторима елабората. ”Земунце Дунав не оставља равнодушнима. Најлепше успомене из детињства, лепи тренуци проведени на пецању, у шетњи и одмору, све нам то намеће обавезу да чувамо Дунав. На нама је да га сачувамо за будуће генерације. Зато је ова конференција толико важна. Наша порука је да ћемо увек бити ту уз вас, да подржимо сваки заједнички и свима нама значајан пројекат који даје гаранцију да ће Дунав будућим генерацијама Европљана бити тачка састајања и просперитета”, рекао је Врањевац.
 
Домаћи и инострани стручњаци из области заштите и унапређења животне средине одржали су низ радних седница на теме одрживог коришћења водених токова и културног наслеђа у дунавском региону. На крају сесија усвојена је заједничка декларација која пружа тачку ослонца за одрживо коришћење потенцијала речних токова у аспекту привреде, саобраћаја, туризма, пољопривреде и индустрије.
 
У току тродневног трајања конференције учесници су имали прилику да обиђу земунски лесни профил у оквиру промоције коју организује Удружење ”Еколошки покрет Земун”, као и културно-амбијенталну целину Гардош, Велико ратно острво и Центар “Мали Дунав” у Радмиловцу.
 
Конференција је завршена 24. септембра када су учесници крстарили Дунавом и обишли археолошко налазиште у Винчи.