ОДРЖАН ЦЕЛОДНЕВНИ ”ЗЕМУНАЛ ФЕСТ”

17. јун 2019.

 

У организацији Клуба матичне културе Земуна и Туристичког друштва ”Земун” 16. јуна је на Летњој позорници на Кеју ослобођења, дуж обале Дунава и на води одржан први Фестивал аласких традиција ”Земунал” и концерт ”Звуци Дунава”.

Први ”Земунал фест”, који његови организатори желе и намеравају да установе као традицију, отворио је помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, пожелевши што више сусретања , повода и дружења током лета.

Секретар Туристичког друштва ”Земун” Мирјана Николић истакла је у свом обраћању да Земун својим положајем и отвореношћу према Дунаву, са дугом традицијом професионалног рибарења, заслужује  да се оживи и популаризује традиција заната који је одгајио генерације Земунаца.

”Они су симбол Земуна, а ‘Земунал фест’ је још један од начина да се популаризују и Дунав са својим богатим и занимљивим садржајима, од лабудова, наутичких спортова, туристичког разгледања бродићима, плаже Лидо и природног станишта Великог ратног острва, спортски риболов и аласи, тамбураши, као и умеће кувања рибље чорбе”, рекла је Николић.

Око десетак клубова учествовало је у припремању аласке чорбе, спортски риболовци су дуж Кеја ловили рибу, наутичари су крстарили реком, на Летњој позорници су се смењивале радионице, многи ресторани служили су храну и пиће за пролазнике, праћени свирком Земунских тамбураша.

У поподневном делу програма изведен је концерт ”Звуци Дунава”, у којем су учешће узели КУД ”Јана” и ”Бранко Радичевић”, хор ”Одјек”, док је Земунски камерни оркестар извео ”Дунавски спуст музиком кроз земље Подунавља”.