ОБНАВЉА СЕ ГАРДОШКА СРЕДЊOВЕКОВНА ТРВРЂАВА

24. јул 2019.

 

Начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић обишла је радове на реконструкцији и рестаурацији бедема земунске тврђаве на Гардошу која датира с краја 14. века, и том приликом, подсетила да су на Земунском кеју председник Мађарске Јанош Адер и председник Републике Србије Александар Вучић открили споменик Сибињанин Јанку, јунаку победе над Отоманским царством, витезу који је управo са зидина гардошке куле бранио хришћанство.

”Радови на рестаурацији бедема вредни су 34 милиона динара и обезбеђени су преко конкурса два министарства, Министарства правде и Министарства трговине, туризма и телекомуникацијa. Радови се изводе у сарадњи са Туристичко-културним центром Земун и Туристичком организацијом Београда, под будним оком Завода за заштиту споменика културе града Београда који је израдио пројекат и задужен је за конзерваторски надзор”, рекла је начелница Зрилић и додала да су и у току завршни радови на реконструкцији приступних степеница који из Високе улице воде ка локалитету Гардоша, укупне вредности 15 милиона динара, и најавила да ће се у наредној години наставити са реконструкцијом степеништа на две локације.

Такође, начелница Зрилић је позвала грађане Земуна и Београда да уживају у садржајима и програмима које је Градска општине Земун обезбедила кроз манифестације, Лето на Гардошу са представама за све генерације до 1. септембра; Лето на Лиду, постављањем понтонског моста за бесплатан прелазак до Великог ратног острва; и Лето на кеју са програмима за најмлађе.