ОБИЛАЗАК РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ КАНАЛИЗАЦИОНОГ СИСТЕМА У БАТАЈНИЦИ

20. март 2019.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, начелница Управе ГО Земун Катарина Зрилић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, члан Већа Града Београда Гаврило Ковачевић и извршни директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда др Радомир Вујадин обишли су 20. марта радове на изградњи канализационог система у насељу Батајница.

 

Планирани су радови на канализационој мрежи у дужини од око 5,4 километра у улицама Слободана Мацуре, Максима Бранковића, Јована Бранковића, мајора Зорана Радосављевића и Војвођанских бригада. Очекује се да ће изградња фекалне канализације у делу насеља Батајница бити завршена до краја године.

 

”Радови на канализацији су само један од пројеката који се реализују. Као што смо обећали грађанима да ће Земун на целој својој територији бити велико градилиште, то потврђујемо и радовима у Батајници. Припремљена је и пројектна документација за решавање проблема водоснабдевања. Урађен је пројекат за културни центар који је свакако недостајао грађанима Батајнице. Проналазимо решење за повећање капацитета здравствене амбуланте, и на  добром смо путу да до краја године покренемо изградњу нове здравствене станице. Такође, на добром смо путу да решимо проблем проширења локалног гробља. Уз инфраструктурне радове у надлежности Републике Србије који се изводе на ревитализацији пруге Београд – Будимпешта, Батајница ће добити нову пругу, надвожњаке, станицу и све оно што пројекат захтева, што ће  утицати на потпуно нови изглед овог земунског насеља”, истакао је председник Градске општине Земун Дејан Матић и апеловао на грађане да наставе са достављањем предлога који ће утицати на квалитет живота достојан 21. века.

 

”Око трећина грађана Београда нема канализацију и зато је изградња ове врсте инфраструктуре један од наших најважнијих задатака. Батајница има у неким деловима канализацију, тако да смо наставили са изградњом недостајућих капацитета. До сада је урађено око 800 метара мреже. Наставићемо са радовима како бисмо завршили и прикључили куће које тренутно нису на канализационом систему. Оно што је још важно за грађане Батајнице јесте да је ЈКП ‘Београдски водовод и канализација’ завршило тендер за пројектовање фабрике за прераду отпадних вода. Фабрика у Батајници биће друга фабрика од укупно пет, колико је планирано да се изгради. Како је батајнички сливни систем независан, од велике је важности да отпадне воде пречишћене одлазе у природу, како Београд не би био једина метропола без таквих фабрика”, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и додао да ће се у Земуну следеће године радити реконструкција фасада у Главној улици, на Авијатичарском тргу и зграде Команде ваздухопловства.

 

Радови у Земуну су део Плана развоја водоводног и канализационог система на подручју Града Београда 2016-2025 које је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда израдила за сваку општину појединачно.

 

Сваким појединачним планом означени су конкретни проблеми на одређеној општини и зацртани приоритетни задаци на развоју мреже и објеката система, а у циљу стварања услова за прикључење комплетног подручја града Београда на јавни систем водоснабдевања и каналисања.