ОБИЛАЗАК ГРАДИЛИШТА У НАСЕЉУ КАМЕНДИН

20. јун 2018.

 

Поводом Светског дана избеглица председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик градоначелника Горан Весић, заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за инвестиције Лука Петровић, чланица Градског већа Елена Билић и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић обишли су радове на изградњи социјалних станова за избеглице у Земун Пољу.

 

 
Том приликом заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да Град Београд веома одговорно прилази решавању овог проблема и додао да се с поносом може рећи да је у последње четири године решено стамбено питање за 1.134 породице. Заједно са ових 900 станова који ће бити урађени, моћи ћемо да кажемо да је више од 2000 породица добило кров над главом, што је велики напредак у односу на период пре 2014. године, нагласио је заменик градоначелника.
 
Камен темељац за изградњу 270 станова у Камендину намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које живе на територији града Београда, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма, положен је 17. новембра 2017. године.
 
Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Амерички Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

 

 
За изградњу 270 станова Град Београд је донирао земљиште и инфраструктуру. Имплементацијом овог Програма у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и донаторима трајно ће бити решено питање једног броја избеглих лица, која ће свој нови дом наћи у Земуну. Вредност пројекта у Камендину је око 7,7 милиона евра, а станови ће бити усељени у фебруару 2019. године.
 
Чињеница је да је Земун примио највећи број избеглих и интерно расељених лица у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница. Савет за миграције Градске општине Земун пружа континуирану подршку избеглим и интерно расељеним лицима да се што боље интегришу у друштво.
 
У последњих неколико година, уз подршку и разумевање Владе Републике Србије, општина Земун је, кроз 19 реализованих пројеката, вредности преко милион и сто хиљада евра, у грађевинском материјалу и програмима економског оснаживања помогла више од 300 избеглих и расељених породица, чиме жели да трајно реши питање избеглих и расељених.