ОБЕЛЕЖЕНО ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА АТЛЕТСКОГ КЛУБА ”МЛАДОСТ”

09. децембар 2019.

 

Под покровитељством Градске општине Земун и Европског института за спорт, у суботу 7. децембра у Свечаној сали Дома ваздухопловства у Земуну обележено је  шездесет пет година постојања Атлетског клуба ”Младост”.

Свечаности је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

Атлетика у Земуну има дугу традицију, од 1925. до 1927. године постојао је Земунски академски спортски клуб,  а у Земуну се 1926. године одржало и Првенство Југославије.

На иницијативу професора Вилима Месенера, државног првака и рекордера у бацању копља, оснива се Земунски атлетски клуб, који од 1958. године до данас носи име ”Младост”.

”Са поносом истичемо да је атлетика полазиште и темељ за све остале спортове. Шездесет пет година постојања клуба је велики понос, али и обавеза да будете достојни настављачи свих оних атлетских рекорда које су стварали чланови овог клуба остављајући тако неизбрисив траг у историји спорта Земуна”, истакао је Јанковић.

Филм о историји Клуба аутора Предрага Величковића је побрао велике симпатије јер су се присутни гости могли присетити давних времена, али и видети како се данас тренира.

Промоција монографије Наших 65 година – Атлетски клуб ‘Младост”, аутора професора др Вишеслава Крсмановића и доцента др Сање Крсмановић Величковић, је заинтригирала госте скупа због своје обимности и детаљно објашњених резултата.

За 65 година активности, Клуб је постигао имресивне резултате који га сврставају у најуспешнији земунски спортски клуб свих времена. У њему је тренирало око 9000 атлетичара. Постигнуто је преко 50 рекорда Југославије. Највећа признања које је Клуб добијао су Мајска награда за најбољег тренера и за најбољи клуб.

Клуб ”Младост” је увек био породица у којој се развија личност детета, изграђује самопоуздање, налазе узори у животу и лакше прихватају разлике међу људима. 

На крају свечаности су на бини представљени најмлађи чланови атлетских школа на којима почива будућност Клуба, али и земунске атлетике.