ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА НА ЗЕМУНСКОМ КЕЈУ

21. мај 2018.

Под слоганом ”Здрави зуби у здравој породици” у Земуну је обележена Недеља здравља уста и зуба, коју је организовала стоматолошка служба Дома здравља ”Земун”, у сарадњи са Предшколском установом ”Др Сима Милошевић” и уз подршку Градске општине Земун.
 
Традиционално 28. пут, на националном нивоу, трећа недеља у месецу мају посвећена је овој значајној теми, а фокус овогодишње кампање стављен је на улогу породице у формирању здравих стилова живота и активном односу према очувању оралног здравља.
 
На Земунском кеју уз поруку ”Осмехни се здраво” приређен је базар здравља, са ”Зубић вилом” и пригодним програмом који је на популаран начин деци и родитељима пренео поруке о важности здравља уста и зуба.
 
Члан Већа ГО Земун Владимир Костић је том приликом нагласио да Општина у континуитету реализује различите пројекте који се односе на превенцију болести и популаризацију здравих стилова живота, нарочито код предшколаца.
 
”Један од најзначајнијих пројеката који у сарадњи са другим институцијама система спроводимо је завршетак изградње вртића у насељу Алтина, као и враћање у функцију вртића ‘Флора’ што ће свакако допринети проширењу капацитета предшколске установе ‘Др Сима Милошевић’ и омогућити родитељима да у близини места становања имају модерно опремљене вртиће”, рекао је Костић.
 
Директорка Дома здравља ”Земун” Ксенија Узуновић нагласила је да је презентација на Кеју само део активности које Дом здравља спроводи, нарочито водећи рачуна о правилном развоју најмлађих становника Земуна.
 
Малишани из земунских вртића показали су завидно знање о оралној хигијени, а директорка ПУ ”Др Сима Милошевић” Јасмина Боуали Станојковић рекла је да је то резултат раног учења које спроводе васпитачи у сарадњи са здравственим радницима и родитељима, нагласивши да је хигијена уста и зуба целоживотна навика коју је потребно усвојити на правилан начин.
 
Истраживања су показала да су знања и навике родитеља у директној вези са очувањем оралног здравља деце и део су здравствене културе.