ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

04. мај 2018.

 
Поводом обележавања Недеље превенције повреда у саобраћају Градски завод за јавно здравље Београд у сарадњи са Медицинском школом ”Надежда Петровић” и Саобраћајно – техничком школом Земун (СТШ), уз подршку ОО Црвени крст Земун и Агенције за безбедност саобраћаја организовали су 4. маја завршну вршњачку едукацију из области прве помоћи на полигону СТШ.
 
Манифестацији која има за циљ подизање свести о значају безбедног понашања у саобраћају и одржава се другу годину, присуствовали су председник Скупштине Градске општине Земун и Општинског савета за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун Ненад Врањевац, секретар Скупштине ГО Земун и члан Савета за безбедност саобраћаја Марко Јанковић, као и др Жофија Пустаи, шефица Канцеларије Светске здравствене организације у Србији и генерални секретар AMСС Предраг Ђурђев.
 
”Савет за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун у складу са Стратегијом Републике Србије о безбедности саобраћаја до 2020. године у оквиру својих надлежности спроводи мере, активности и обуке и пружа подршку сличним акцијама на својој територији са заједничким стратешким циљем да се број саобраћајних незгода преполови”, изјавио је Ненад Врањевац.
 
Показна вежба изведена на полигону СТШ Земун пружила је учесницима могућност да се увере у јачину удара о непознату препреку при брзини од седам километара на косој равни значају правилне употребе појасева за возаче и заштитне опреме мотоциклиста и бициклиста. Употребом специјалних наочара које замућују вид демонстрирано је и одговорно и свесно учешће у саобраћају без манипулације мобилним телефонима и употребе алкохола и опојних супстанци, уз поштовање саобраћајне сигнализације и прописаних ограничења брзине.
 
Ученици МШ ”Надежда Петровић” показали су својим вршњацима из Саобраћајно – техничке школе како се на благовремен и правилан начин указује прва помоћ у случају саобраћајне незгоде, чиме се могу предупредити бројни фатални исходи, као и инвалидитет повређених.
 
Вршњачком тиму је од оснивања ово дванаеста едукација, а бројка од 639 погинулих у саобраћајним несрећама и 19 хиљада повређених годишње на путевима у Србији, међу којима је највише младих до 25 година, показује колико је знање о првој помоћи вредно и неопходно.